Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davada, duruşmaya eski Trabzon İstihbarat Müdürü Faruk Sarı’nın ifadeleri damga vurdu

İtirafçı Sarı, AKP’nin Cemaat’le olan ilişkisine dikkat çekti: Siyasiler yakın durunca sohbetlere devam ettim

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve BirGün gazetesi yazarı Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı dava 14.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam etti. Duruşmaya eski Trabzon İstihbarat Müdürü Faruk Sarı’nın ifadeleri damga vurdu.

20 Aralık 2016’da gözaltına alınan Sarı’nın Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde ve Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’nda alınan ifadesinde etkin pişmanlık yasasından faydalanmak istediği ortaya çıktı. Sarı, “Trabzon’a tayin olduktan sonra benim akademide sıra arkadaşım olan İrfan Akkaya ile arkadaşlığımız 2007 yılında ilerledi. Beni 2007’de evine davet ettikten sonra burada Ömer isimli bir öğretmen ile tanıştım. Ömer isimli şahıs Zaman gazetesinden makale okuyarak bu yapıyı ve yurtdışındaki faaliyetlerini övücü mahiyette konuşmaya başladı. Sonrasında bu yapıyı araştırmaya başladım. Ve yaptıkları işlerde hükümetin destek verdiğini, kendilerin emniyet içerisinde atamalarda etkin olduklarını duymuştum. Hükümetin destek verdiğini görünce de yapının bana bir sıkıntı oluşturmayacağı kanaatine vardım” diye konuştu.

‘Her kademede etkinlerdi’
Savcılık ifadesinde ise Sarı, “Genel bir değerlendirme yapmam gerekirse Cemaat olarak adlandırılan oluşum, dönemin İstihbarat Şube Müdürleri arasında yüzde 60 oranında idi” dedi. Sarı, “Bu dönemde konjonktür olarak Cemaat devletin her kademesinde etkindi. Üzerimdeki baskı nedeniyle cemaate İrfan Akkaya’nın da arkadaşlık bağıyla irtibata geçtim. 2007’nin ortalarına doğru sohbet adlı buluşmalara katıldım. Hrant Dink’in öldürülmesinden sonra üzerimde oluşan baskı sebebiyle cemaat sohbetlerine devam ettim. O dönem gereği cemaat ile yakın durmam gerekmişti” dedi.

Daha sonra sanık Ali Fuat Yılmazer’in çapraz sorgusuna geçildi. Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu’nun “Yasin Hayal’in Ermenilere kin beslediği ve İstanbul’da eylem yapacağına ilişkin istihbarat raporu dikkatinizi çekti mi” sorusu üzerine Yılmazer, “Ben genel anlamda değerlendirdim bunu. Örgütsel ciddiyet anlamında bir şey bulamadık Yasin Hayal ile ilgili” diye cevap verdi. Duruşmaya bu sabah 10.00’dan itibaren devam edilecek.

***

5 kişiye gözaltı

Hrant Dink soruşturması kapsamında 5 kişi gözaltına alındı. Savcı Gökalp Kökçü’nün talimatıyla harekete geçen emniyet görevlileri Resul Kütükoğlu, Ahmet Faruk Aydoğdu, Serkan Özel, Bekir Yokuş ve Hacı Şimşek’i gözaltına aldı.