İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yaşanan satırlı bıçaklı ülkücü saldırıda yaralananlar, polisin ülkücüleri kolladığını ve hep kapalı olan kapıyı açık bırakarak kaçmalarına izin verdiğini…

İstanbul Üniversitesi (İTÜ) Maçka Kampüsü’nde ülkücülerin satırlı ve bıçaklı saldırısına uğrayan 4 öğrenciden üçü taburcu olurken kalbinin alt kısmına aldığı bıçak darbeleri nedeniyle Alman Hastanesi’nde ameliyat edilen Makine Mühendisliği hazırlık öğrencisi Çağdaş Ali Dede’nin (18) yoğun bakımda tutulduğu bildirildi. Saldırının önceden planladığını belirten yaralılardan Ali Duman ve Ali Askertatar, ülkücülerin saldırı sonrası kaçabilmesi için etkilikler haricinde öğrencilere kapalı tutulan orta kapının bilinçli olarak açık bırakıldığına dikkat çekerken, Salih Kirazoğlu da polislerin saldırıya göz yumduğunu belirti. Baba Fevzi Dede ise tüm sorumlu ve yetkililer hakkında dava açacağını söyledi.

‘ORTA KAPI AÇIK BIRAKILDI’

Olay esnasında ülkücüler tarafından kolunun altından bıçaklanan ve kaldırıldığı Alman Hastanesi’nden taburcu olan İnşaat Mühendisliği 4’üncü sınıf öğrencisi Ali Duman, yemekhaneye yakın bir alanda arkaşlarıyla konuşurken aralarında okuldan tanıdıkları ülkücülerle daha önce görmedikleri 20 kişilik grubun kendilerine saldırdığını belirti. Olay yerine geç gelen polislerin saldırganları yakalayacağına bıçaklanan öğrencilere bağırıp çağırdığını anlatan Duman, ‘’Faşistler bize saldırdıktan sonra polisin gözleri önünde ellerini kollarını sallayarak hep kapalı olan ama nedense o gün açık bırakılan orta kapınan kaçtılar. Bir hafta önce ülkücüler yine Sancak dergisini dağitmaya geldiklerinde okul yöneticilerini provokasyon olacağı konusunda uyarmıştık ama kimse bizi dikkate almadı’’ dedi.

‘SALDIRI ÖNCEDEN PLANLANMIŞ’

Sol bacağından bıçak darbesi ile yaralanan İnşaat Mühendisliği 2’inci sinif öğrencisi Ali Asker Tatar, herhangi sözlü bir sataşma olmadan 20 kişinin üzerlerine saldırdığına dikkat çekerek, önce yumruklarla sonra da bıçaklarla saldırdıklarını dile getirdi.Olay anında arkadaşı Çagdaş’ın durumunun ağır olduğunu görüce olayın sıcaklığı ile bıçaklandığını anlamadığını anlattan Tatar, sonradan kanı gördüğünde yaralandığının farkına vardığını söyledi. Tatar, ‘’Organize bir biçimde üzerimize saldırdılar. Bize her gün kart sorulan ana kapıdan nasıl oluyor da 20 kişi kontrolden geçmeden içeri alınıyor?’’ diye sordu. Polislerin saldırganlara müdahalede bulunmadığına dikket çeken Tatar, bu saldırının önceden el birliğiyle planladığını söyledi.

SALDIRGANLARA KAÇMA FIRSATI

Alman Hastanesi’nin acil bölümüne gelen Müdür Yardımcısı Salih Kirazoğlu, ambulanslar geldiğinde polislere dönüp kaçan grubu işaret etmesine rağmen polisin saldırganlara kaçma fırsatı verdiğine dikkat çekerek kaçmayanlara müdahale etmesinin düşündürücü olduğunu belirti. Normalde kapalı olan orta kapının neden açık birakıldı sorusunu Kirazoğlu, ‘’Akşam flamenko gösterisi yapılacağı için TRT televizyonun ekibi o kapıdan malzeme taşıdı’’ diye cevapladı.

Göğüsünden ağır yaralanıp ameliyat edilen Çağdaş Ali Dede’nin Babası Fevzi Dede ise ülkücülerin ellerini kollarını sallayak üniversitelere girdiğini belirterek benzer saldırıların diğer üniversitelerde de yaşandığını söyledi. Güvenlik görevlilerinin oradaki öğrencilerin korumak için görevlendirildiğini hatırlatan Dede, bu saldırılar karşısında pasif kalmalarının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Tüm sorumlu yetkililer hakkında dava açacağını dile getiren Dede, ‘’Oğlumun hayatına kast edelerin cezalandırılmasını istiyorum’’ dedi.

 

ZEYNEP KURAY

 

***

Maçka ve Maslak’ta saldırılara protesto

İTÜ’de 4 öğrencinin yaralandığı ülkücü saldırısı iki ayrı eylemle protesto edildi…

 

İSTANBUL Teknik Üniversitesi Maçka Kampüsü’nde biri ağır 4 öğrencinin yaralanmasıyla sonuçlanan faşist terör bugün İTÜ’nün Maçka ve Maslak kampüslerinde yapılan iki ayrı eylemle protesto edildi.

Maçka Kampüsü’nde 350’ye yakın öğrenci arkadaşlarının uğradığı saldırıyı yaptıkları eylemle protesto etti. ‘İTÜ’de faşist istemiyoruz - Saldırganlar Cezalandırılsın - Okuldan Atılsın’ yazılı bir pankartın açıldığı eylemde öğrenciler, ‘Susma haykır faşizme hayır’ sloganlarını attılar. Yapılan açıklamada ülkücülerin satırlı ve bıçaklı saldırısı kınanırken saldırıyı gerçekleştirenlerin derhal okuldan atılması talep edildi.

 

EĞİTİM SEN’DEN DESTEK

Ayrıca Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası üyeleri de eyleme katılarak, faşist saldırılara karşı öğrencilerin yanında olduklarını belirttikleri bir açıklama yaptı.

Yabancı Diller Yüksek Okulu’nun bulunduğu Maçka Kampüsü’nde öğrenciler saldırıyı kınamak için 11.00-12.00 saatleri arasında ders boykotu yaptı. Tüm öğrencilerin boykota katıldığı Maçka Kampüsü’nde boykot saatlerinde tüm sınıflar boşaldı.

 

REKTÖRLÜK BİNASINA YÜRÜDÜLER

Faşist saldırıyı kınamak için bir eylem de İTÜ’nün Maslak Kampüsü’nde yapıldı. 400’e yakın öğrencinin katıldığı eylemde öğrenciler yemekhane önünde toplanarak Rektörlük binasına yürüdü. Rektörlük binası önünde yapılan açıklamada saldırıya karışan öğrencilerin okulla ilişkilerinin derhal kesilmesi istendi.