İYİ Parti’nin stajda geçen sürelerin emeklilik kapsamında sayılmamasından kaynaklanan sorunlar hakkında çözüm önerileri geliştirilmesi amacıyla verdiği araştırma önergesinin doğrudan gündeme alınma önerisi, TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

İYİ Parti'nin 'stajyerlerin sorunları araştırılsın' önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

TBMM Genel Kurulu’nda bugün, İYİ Parti’nin stajda geçen sürelerin emeklilik kapsamında sayılmamasından kaynaklanan sorunlar hakkında çözüm önerileri geliştirilmesi amacıyla daha önce verdiği araştırma önergesinin diğer önergelerin önüne alınması önerisi görüşüldü.

Öneri üzerine ilk sözü, İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu aldı. Kabukcuoğlu, "Mesleki ve teknik okullarda staj eğitimi verilen 517 bin civarında öğrencimiz vardır. Bu sayı her yıl tekrarlanmaktadır. Mesleki ve teknik okullarda pratik eğitim öne çıkmaktadır. Bu grup öğrencilerin istihdam edileceği alanlarda önemli bir iş gücü yetersizliği vardır. Yükseköğrenim gençleri uzun bir eğitim görüp iş güçlerini rahatlıkla istihdam edecek alan bulamazken meslek okullarının böyle bir şansı var. Ne çare ki biz, ihtiyaç fazlası insan gücü yetiştirmeye devam ederken ihtiyaç duyulan grupta insan gücü yetiştirmekte aciziz" dedi.

"MALUL VE ÖLÜM AYLIĞI BAĞLANMASINDAN YARARLANAMIYORLAR"

Staj yapan öğrencilerin sorunlarına dikkat çeken Kabukcuoğlu, şunları söyledi:

"Çıraklar, iş kazasında sigortalılıktan yararlanırken emekli, malul ve ölüm aylığı bağlanmasında yararlanamıyorlar. Çırakların durumu sosyal adalete aykırıdır. Bazı meslek gruplarında er, erbaşlar, doktorlar, eğitim yapanların çalıştıkları süre sigortalılıktan sayılıyor. Avukatlar ise staj yaptıkları süreyi, daha sonra borçlanmak suretiyle emekliliklerine saydırıyorlar. Meslek grupları arasındaki farklılık, eşitsizlik ve mağduriyet yaratmaktadır. Meslek okullarında zorunlu stajı başlayan öğrencilerin her şeyi kayıt altındadır. Staj yapan öğrencilerin talepleri, mağduriyetlerinin ortadan kaldırılması için staj başlama tarihinin sigortalılık başlangıç tarihi olarak kabul edilmesi ve kişinin borçlandırılmasıdır. Borçlanma sayesinde, SGK da ayrıca bir kaynak sahibi olacaktır."

"GEREKLİ YASAL DÜZENLEMELERİ YAPMAK ZORUNDAYIZ"

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir de "Staj ve çıraklık sigortası mağduru vatandaşlarımızın sorunlarının araştırılması, işte bugün konuştuğumuz, değerli hatiplerin de belirttiği gerekli yasal düzenlemelerin ortaya konulması için biz CHP olarak geçen hafta da bir grup önerisi verdik ama maalesef iktidar grubunun desteği olmadığı için bu öneri reddedildi. Şimdi hatta, AK Parti adına söz alan hatip, değerli milletvekilimiz de 'Vatandaşlarımızdan korkunç talepler var' demişti. O halde bizler, yasama organı olarak bu talepleri araştırmak ve gerekli yasal adımları, gerekli yasal düzenlemeleri yapmak zorundayız" dedi.

Özdemir, "Muhalefet partileri olarak biz, staj ve çıraklık sigortası konusunda bir çalışmanın yapılmasını, yasal bir düzenlemenin yapılmasını destekliyoruz ve Meclis gündemine bir an evvel alınmasını istiyoruz. Ancak iktidar grubunun yine bir çelişkisi, yasalarda ve söylemlerde mesleki eğitime öncelik vurgusu yaparken uygulamaya dönük maalesef bir adım atılmıyor" diye konuştu.

"BİRAZCIK POPÜLİZME KAYAN BİR YANI VAR"

AKP Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız ise "Önerinin mahiyetini inceledim, açıkçası şunu söylemek isterim. Bir kanun teklifi hüviyetiyle verilmesi mümkün olan bir içeriğin burada araştırma önerisi hüviyetiyle veriliyor olmasının belirli noktalarda Meclis'in işte, 'Şu partinin oylarıyla reddedildi' konformizmine dayanarak aslında siyaset üretme çabasının birazcık popülizme kayan bir yanı olduğuna dönük bir kanaate sahip olduğumu ifade etmem gerekir. Burada bence bizim temel önceliğimiz, mesleki ve teknik eğitimi güçlendirmek olmalı. Mesleki ve teknik eğitim nasıl güçlenir? Mesleki ve teknik eğitimi güçlendirmeye dönük aslında çok önemli adımlar attık. Neler yaptık? Mesela katsayı meselesi, ciddi anlamda mesleki ve teknik eğitimi indirgeyen çok problematik bir durumdu malumunuz olduğu üzere. Dolayısıyla bunun aslında nihayet bulması adına Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Erdoğan liderliğinde çok önemli bir mesafe kat ettik, bunun hakkını teslim etmemiz lazım" diye konuştu.

Öneri, Genel Kurul’da AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

(ANKA)