İzmir’de 342 işçinin çalıştığı kent içi hafif raylı banliyö sistemi İZBAN’da greve sayılı günler kalmasına karşın henüz anlaşma sağlanamadı. İşverenin son teklifi, yine enflasyonun altında. İşçiler dün sandığa gitti, teklifi oyladı

İZBAN’da greve doğru

Ülkenin en büyük kent içi raylı banliyö sistemi olan İzmir Banliyo Sistemi AŞ’de (İZBAN) greve sayılı günler kaldı. TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak kuruluşu olan İZBAN’da anlaşma sağlanamazsa, Demiryol-İş Sendikası üyesi 342 ulaşım işçisi, 10 Aralık’ta greve çıkacak.

İşverenin son teklifi: Yüzde 19,43

İşyerinde 11 Temmuz’dan bu yana süren toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanmış; işverenin enflasyon oranının çok altında kalan (ilk yıl için yüzde 12-13) zam dayatmasını işçiler kabul etmemişti. 64 maddeden oluşan sözleşme taslağının ikramiye, sosyal haklar başlıklarını da içeren 24 maddesinde uzlaşma sağlanamamıştı.
İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, geçen günlerde Ankara’ya giderek TCDD Genel Müdürlüğü yetkilileri ile görüştü. Aldığımız bilgilere göre bu görüşmenin ardından işveren, zam teklifini ilk yıl için ikramiye vb. dahil yüzde 19,43’e çıkardı. Sendika ise enflasyona uygun olarak çıplak ücrete (ikramiye vb. hariç) yüzde 28 zam talep ediyor.

Sendika dün Alsancak Garı’nda sandık kurarak işverenin son teklifini işçilerin oylamasına sundu. Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Oylama sonucu henüz belli değil, ama gidişat teklifin kabul edilmeyeceğini gösteriyor. Greve çıkarsak, İzmir çok kötü etkilenir. Biz bunu istemiyoruz ama mecbur bırakıyorlar” dedi.

İZBAN günde 300 bin yolcu taşıyor

Torbalı-Selçuk hattının açılması ile 41 istasyona ve 136 kilometreye ulaşan İZBAN’da günde 300 bin civarında insan taşınıyor. İZBAN’da en düşük işçi maaşı bin 883 TL iken en yüksek işçi maaşı sosyal haklar dâhil 2 bin 389 TL. 54 işçi ise asgari ücretle yaşamaya çalışıyor. Bir önceki toplu sözleşme görüşmelerinde de anlaşma sağlanamamış, işçiler 8 Kasım 2016’da greve çıkmıştı. 8 günlük grevin sonunda işçilerin talepleri kademeli olarak kabul edilmişti. BirGün İzmir