İzmir’de her gün ortalama 350 bin yolcu taşıyan İZBAN’da sefer yok, grev var. 340 İZBAN işçisi, hakları için bu sabah greve çıktı

İZBAN'da sefer yok, grev var

TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak şirketi İZBAN AŞ ile Türk-İş'e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasındaki toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine, İZBAN işçileri bu sabah greve başladı. Makinistler, istasyon operatörleri, gişe çalışanları ve bakımcılardan oluşan İZBAN personeli greve tam katılım sağlarken, İzmir Büyükşehir Belediyesi grevi etkisiz hale getirmek için otobüs ve vapur hatlarına ek sefer koydu.

izban-da-sefer-yok-grev-var-206733-1.

Basın açıklamasına OHAL yasağı

Demiryol-İş Sendikası’nın grevle ilgili ses sistemi kullanarak yapmak istediği açıklama, OHAL engeline takıldı. İzmir Valiliği, Alsancak Garı önünde sabahın erken saatlerinde bir araya gelen İZBAN işçilerinin eylemini, OHAL’i gerekçe göstererek yasakladı.

izban-da-sefer-yok-grev-var-206731-1.

105 işçi asgari ücret alıyor

Gazetecilere konuşan Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, “340 çalışanımızın 105’i asgari ücret, diğerleri asgari ücretin çok az üzerinde maaş alıyor. Bunu dikkate aldığınızda istediğimiz zam oran olarak yüksek görülebilir, ama parasal anlamda kazanım gücü olarak baktığımızda az. En yüksek ücret alan işçi brüt 2 bin 56 lira alıyor, bizim talebimiz brüt 2 bin 400 lira. 70 gün olan ikramiyemizi 90 gün istedik. Taleplerimiz bunlar, ama işveren bu oranlar çok yüksek deyip anlaşmaya yanaşmıyor. Bize grev kararını işveren aldırttı. Umarım en yakın zamanda gerekli ücretler verilir ve biz de İzmirliye hizmet vermeye başlarız” dedi.

Büyükşehir bütün araçları üst üste koysa…

Ervüz, Büyükşehir Belediyesi’nin ek sefer koymasıyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Büyükşehir’in bütün araçlarını üst üste koysanız ilave araçlar 20 bin kişiden fazlasını taşıyamaz. Biz 350 bin yolcu taşıyoruz. Bir yerdeki depoda yedekte tuttuğu araçlar hem bu sayıyı kaldırmaz, hem de İzmir trafiği bu yükü kaldırmaz.”

Sendika temsilcisi İZBAN makinisti Ahmet Güler ise, “Tabii ki vatandaşı mağdur etmek istemeyiz. Fakat hakkımızı almak için bu grevi de yapmak zorundayız. En yüksek ücreti alan arkadaşımız yoksulluk sınırının altında çalışıyor" diye konuştu.

izban-da-sefer-yok-grev-var-206732-1.

Türk-İş sendikalarından destek

Grevin ilk ziyaretçileri, Türk İş'e bağlı sendikaların şube başkanları oldu. Türk İş Ege Bölge Temsilcisi, TGS, DERİTEKS, TEKSİF, TES İŞ, Belediye İş ve Tekgıda- İş’in şube başkanları grev alanına gelerek işçilere destek verdi.