İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki İZBETON A.Ş. 2022 yılı içinde yaklaşık 1,4 milyar lira yatırım yaptı. İZBETON’un hedefi İzmirlinin yaşam konforunu artırmak.

İZBETON’dan 1 yılda 1,4 milyar liralık yatırım
Fotoğraf: BirGün

BirGün EGE

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden İZBETON, 2022’de yaklaşık 1,4 milyar liralık yatırımla şehrin önemli arterlerini yeniledi. İZBETON asfalt ve kaldırım uygulamalarının yanı sıra, kentsel dönüşüm ve kent mobilyası üretiminde de aktif rol üstlendi. Yaklaşık bin ton sıcak asfalt döktü ve üretim yollarında 3 milyon metrekareyi aşkın sathi kaplama yaptı. İZBETON tarafından 2022 yılında 174 sokak, 27 köy bağlantı yolu ve 104 cadde ve bulvar olmak üzere toplam 304 adreste sıcak asfalt çalışması tamamlandı. Ayrıca 420 bin metrekarelik kurum kazısı sıcak asfalt ile kapatıldı.

Tamamlanan ve program kapsamında süren 1,6 milyon metrekareyi aşkın parke çalışmasıyla birçok yol ve meydan yeni kilit parke ile kaplandı. 51 mahallenin bulvar, cadde ve sokaklarında 56 çevre düzenleme çalışması tamamlandı. 46 mahallenin toplam 160 kilometrelik buwlvar, cadde ve sokakları parke ile kaplandı. 251 mahalledeki 2590 farklı noktada 105 bin metrekarelik parke tamiri, yaklaşık 6,2 kilometrelik bordür tamiri yapıldı. Ayrıca 300 bin metrekarelik parke taşı da ilçe belediyelerine hibe edildi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ÇALIŞMALAR HIZLANDI

İzmir’de kentsel dönüşüm çalışmaları, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İZBETON A.Ş.’yi projelerde görevlendirmesiyle hız kazandı. Bu kapsamda proje ihalelerine giren İZBETON, Karşıyaka Örnekköy 3. ve 4. Etap, Gaziemir Aktepe/Emrez 1. Etap ve Karabağlar Uzundere 3. Etap Kentsel Dönüşüm ve Gelişim alanlarında çalışmaya başladı. İzmirli iş insanlarının oluşturduğu yapı kooperatifleri ile sağlanan protokollerle inşaat süreçleri hızlandırıldı ve tüm etaplarda inşaatlar hızla sürdürülüyor.

Öte yandan İZBETON, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmirli depremzedeler için başlattığı Halk Konut projesinde, paydaşlarıyla birlikte çalışmaya devam ediyor. Halk Konut projesi kapsamında 10 kooperatif ile 409 bağımsız bölümün inşaatı için protokol imzalandı.

OKUL İNŞAATI BAŞLADI

Ayrıca Karabağlar Abdi İpekçi Mahallesi’nde 32 derslikli ve yaklaşık bin öğrenci kapasiteli Orhan Kemal İlkokul ve Ortaokulu’nun inşaatı da başlatıldı. Orhan Kemal İlkokulu/Ortaokulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tamamen kendi kaynaklarıyla yaptığı ilk okul olacak. Okulun inşaatını belediye iştiraki İZBETON A.Ş. üstleniyor.

İZBETON A.Ş. bu yıl Kent Mobilyaları Fabrikası’nı da hizmete aldı. Belediye bütçesine katkı sağlayan fabrikada çöp kutuları, bisiklet park yerleri, banklar ve oturma grupları gibi birçok ürün üretilmeye başlandı. İZBETON üretimi kent mobilyaları şehrin birçok noktasına yerleştirildi.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda da uzun süredir planlanan altyapı yenileme çalışmaları başlatıldı. İnşaat faaliyetleri, esnaflara engel olmamak ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamak için gece saatlerinde başlayıp sabaha kadar devam ediyor. Çarşıdaki su baskını sorunlarını çözmek, daha iyi bir aydınlatma sistemiyle güvenliği artırmak, yeni yollar ile konforu büyütmek için çalışmalara başlayan İZBETON, etap etap ilerlettiği inşaatlarla Kemeraltı’nı modern altyapı ve görünüme kazandırmak için faaliyetlerini sürdürüyor.