İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İZELMAN AŞ’de toplu iş sözleşme(TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. İşçiler bugün 2 saat iş bırakma eylemi sonrası basın açıklaması gerçekleştirdi. İşçiler yaptığı açıklamada, "Ekmeğimizi büyütme mücadelemize kayıtsız kalanlara da sesimizi yükseltmesini iyi biliriz" diyerek tepki gösterdi.

İZELMAN’da TİS anlaşması sağlanamadı, emekçiler iş bıraktı

Mahir KANAAT

İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İZELMAN AŞ’de örgütlü Genel-İş İzmir 1 ve 3 No’lu Şubeler ile belediye bürokratları ve Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasındaki toplu iş sözleşme (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı.

7 binin üzerinde işçiyi kapsayan sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamama sonrası, işçiler 2 saat iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Eylem sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kültürpark içindeki hizmet birimi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. İşçiler sık sık "Sadaka değil toplu sözleşme’, ‘Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz’ ve ‘İş ekmek yoksa barış da yok’ sloganları attı.

Basın açıklamasını okuyan Genel İş İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Faruk Saral, "Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar ortadadır. 4 aydır süren görüşmelerde önemli ölçüde yol kat ederek emeğimizin değerini yüceltecek seviyeye geldik. Ancak geldiğimiz noktada özellikle taban ücretlerimiz konusunda arzu ettiğimiz ciddiyeti maalesef göremedik. Ekmeğimizi büyütmek şöyle dursun geçtiğimiz yıla nazaran yarı yarıya küçülmüş olan ekmeğimizin daha da küçülmesini önlemek amacıyla sürdürdüğümüz mücadelemizden geri adım atmayacağımızın bilinmesini istiyoruz" diye konuştu.

izelman-da-tis-anlasmasi-saglanamadi-emekciler-is-birakti-1147121-1.

İNSANCIL BİR HAYAT SÜRDÜRMEK İSTİYORUZ

Saral şunları dile getirdi: "Biz kimseden imkânsızları istemiyoruz, kimseyi olmayacak bir işe sürükleyip köşeye sıkıştırmak istemiyoruz. Biz sadece daha insancıl bir hayat sürdürmek istiyoruz. Hiç olmazsa temel ihtiyaçlarımızı karşılayalım, faturalarımızı ödeyelim, yasal tefeci görünümündeki bankaların eline düşmeyelim istiyoruz. Biz ki iş yerlerini evi, mesai arkadaşını ailesi kabul eden, yaptığı işe kutsiyet atfeden haysiyetli işçileriz. Biz ekmeğini yediğimiz yere asla ihanet etmeyiz. Lakin ekmeğimizi büyütme mücadelemize kayıtsız kalanlara da sesimizi yükseltmesini iyi biliriz. Yaptığımız eylem deryada yalnızca bir damla. Biz istemesek de şayet şartlar bizi mecbur bırakırsa bu damlaları durmak bilmez çağlayanlara dönüştürme gücümüzün olduğunu hatırlatmak isteriz. Bunun masum bir uyarı olduğuna dikkat çekiyoruz. Ama bugünkü uyarıların dikkate alınmaması halinde yaptırıma evrilebileceğini hatırlatmayı görev biliyoruz. Taleplerimize sadece ciddiyetle yaklaşılmasını bekliyoruz."

5 MADDEDE ANLAŞMA SAĞLANAMADI

Son TİS toplantısında, taban ücreti ve işe teşvik priminin de içinde bulunduğu 5 maddede anlaşma sağlanamadı. İşveren yüzde 36,5 zam teklifi sunmasına karşı işçiler zammı kabul etmedi. Sendika, ilk 6 ay için yüzde 75 ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için de TÜFE oranında zam ve artı yüzde 3 refah payı talebinde bulundu.