İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki İZENERJİ ile DİSK Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube arasında yürütülen yaklaşık 10 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkandı. İşçiler Büyükşehir Belediyesi’nin zam teklifini kabul etmedi.

İZENERJİ’de toplu sözleşme çıkmazı

Aycan KARADAĞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki İZENERJİ’de örgütlü DİSK Genel İş Sendikası 2 No’lu Şubesi ile Büyükşehir Belediyesi arasında yürütülen ve yaklaşık 10 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkandı.

İZENERJİ Genel Müdürlüğü önünde bilgilendirme toplantısı düzenleyen DİSK Genel İş 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız, taban ücreti için yüzde 30.20’lik, sosyal haklar için de yüzde 16’lık zam teklifi olduğunu ve görüşmelerde sona yaklaştıklarını söyledi. Toplamda yüzde 46’lık zam oranını İZENERJİ işçilerinin belli bir kısmı kabul etmedi. İşçiler Arif Yıldız’a tepki gösterdiler. Başkan Yıldız ise işçilere, şeffaf olduklarını ve kapalı kapılar ardından bir sözleşme imzalamadıklarını ifade etti.

Yıldız, konuşmasında, “A grubumuza Ocak 2021’de enflasyon artı 2 refah payı alacağız, yüzde 30.20 oldu. Rakamları açıklayacağım kararı birlikte alacağız. ğım kararı birlikte alacağız. Şu anda taban ücretinde A grubuna brüt olarak 1061 TL, net 758 TL. B grubuna 1068 TL brüt net 768 TL. C grubuna 1061 TL net 758 TL. D grubuna 1049 TL net 750 TL. Taban ücretimize açıkladığım gibi yüzde 30.20 zam geldi. Bu bir yıllık zam. 1 Ocak 2022 itibariyle altı aylık geriye dönük enflasyon artı iki refah payı 2022’nin haziran ayından itibaren de enflasyon artı bir refah payı alacağız.

Geldiğimiz son nokta bu. Sosyal haklara da yüzde 16 zam oldu. Toplamda yüzde 46’lık zammımız hayırlı olsun. Ancak biz birlikte karar alacağız dedik. Geldiğimiz son aşama bu. Kararı burası verecek. Çıkıp imzalayalım mı, imzalamayalım mı?” dedi.

Yıldız’ın konuşmasının üzerine emekçilerden ‘hayır’ sesleri yükseldi. İşçiler, ‘Eşit işe eşit ücret’, ‘Sadaka değil toplu sözleşme’ sloganları attı. Yıldız, “Kimse bize bunları hayrına vermedi, 155 gündür masada mücadele ederek aldık. Bu toplu sözleşmeyi, dün oturup bugün bitirmedik. Yarından itibaren bu rakamları oylamaya sunacağız. Bütün birimlere sandık koyacağız” diye konuştu.