İzinsiz paylaşım yasak! Peki ya parti propagandası?

TİMUR AKKURT timur@teknosafari

23 Ekim 2014’te TBMM'de kabul edilen yasa ile tüketicilere izinsiz SMS, e-mail gönderimi yasaklanmıştı. Geçiş süresi için verilen 6 aylık süre dün itibarıyla doldu. Herkesin farkettiği gibi firmalar son bir kaç gündür deliler gibi e-mail ve SMS ile bizlerden izin istiyorlar. Çok şirin olmaya çalışanı da var resmi bir dille izin isteyeni de. Ben pek çoğuna izin vermedim. Hatta bana nasıl ulaştıklarını bile merak etmedim değil.

Bu yasa kesinlikle çok yerinde oldu. Benim şimdi merak ettiğim ne kadar uygulanacağı ve gerçekten caydırıcı olup olamayacağı. Bir de tabii önümüz seçim. Milletvekili adayları, partiler sosyal medya başta olmak üzere teknolojinin tüm imkanlarını sonuna kadar kullanmaya başladılar. Onların attığı SMS, e-mailler de bu kapsama girecek mi? Ben milletvekili adayını şikayet edebilecek miyim? "Bir partinin e-mailleri beni çok rahatsız ediyor" diyebilecek miyim? Bunu yapınca sonuç alabilecek miyim?

Biri bana "Bu kadar merak iyi değil kardeş otur sesini çıkartma" diyecek mi ya da şikayet ettiğim parti, milletvekiline göre muamele görecek miyim? Kafamda birçok soru ile yasakları karşıladık. Gelişmeleri sizlere oldukça aktarmaya çalışırım.

Şimdi bu yasanın detaylarından biraz bahsedelim;

Yasaya uymayanlara 50 bin TL'ye varan para cezalarının kesilebileceğini de dile getirip şu bilgileri verdi: "Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un 12'nci maddesinde izinsiz mesaj gönderilmesi ve arama yapılması halinde bin ile 5 bin TL arasında idari para cezası uygulanması öngörülüyor. Ancak birden fazla kimseye gönderide bulunulursa bu ceza 10 katına dek artırılarak uygulanabilecek, 50 bin TL'ye kadar yükselecek." Ticari kuruluşların 1 Mayıs Cuma gününden itibaren çok dikkatli olmasında fayda var, aksi halde ciddi para cezalarıyla karşı karşıya kalabilirler. Tüketiciler de izin vermedikleri halde ticari bir tanıtım amacıyla rahatsız edilmeleri durumunda, yasanın yetkili kıldığı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na ve bu bakanlığa bağlı birimlere başvurabilir.


DÜNYADA 2. SIRADAYIZ!
Geçen hafta Microsoft Türkiye 2015 yol haritasını açıkladı. Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen’in verdiği bilgiler arasında önemli başlıkları kısaca özetleyeyim. Dünya üzerinde Çin’den sonra en çok kaçak yazılım maalesef Türkiye’de kullanılıyormuş. Microsoft Türkiye’deki KOBİ’leri teknolojiyle buluşturmak, işlerinden daha çok randıman aldırabilmek adına 30 kişilik bir ekibi Anadolu’ya göndermiş. Ekibin amacı, KOBİ’lerin bulut teknolojisine geçmelerini sağlamak, bunları satış rakamlarına yansıtmak adına bilgilendirme çalışmaları yapmak. Kolay olmasada epey yol katedilmiş. Bunlar güzel işler ama üzerinde çok çalışılması ve öncelik verilmesi gereken bir konu. Tamer Özmen "Bunun sadece bizim çabamızla hallolması mümkün değil. Ülke çapında özel bir proje kapsamında bu konunun ele alınması gerektiğini, E-Devlet uygulamaları her alanda yaygınlaşmalı Türkiye buluta çıkmalı" dedi.

Dünyanın harıl harıl bulut teknolojisine yatırım yapıp bu alanda büyüme sağlarken maalesef bizim o treni kaçırdığımızı söyleyen Tamer Özmen, Güney Afrika’nın bile bulutta bizi geçtiğini belirtti. Bu konu buraya sığmayacak, ileride daha geniş görürüm.



 

Not: Haftaya yeni tanıtımı yapılan LG G4 ile ilgili bilgiler vereceğim. Enteresan bir telefon olduğunu şimdiden söylemeliyim. Önce biraz test edeyim sonra yazarım, aceleye gerek yok.