Aile hekimlerinin iş yükü artıyor. Geçen ay ortalama 5 hasta/temaslı takibi yaparken bu sayının 40-45’e çıktığını belirten hekimler, “Yetişemiyoruz” diyor.

İzlem listeleri her gün uzuyor

İsmail ARI

Vaka sayıları 10 günde iki katına çıkarken aile hekimlerinin Covid-19 hastası veya temaslılara ilişkin izlem listesi de her geçen gün uzuyor. Geçen ayın başında ortalama 5 hasta ya da temaslı takibi yaptıklarını belirten hekimler, bugün bu sayının 40-45’e çıktığını söylüyor. Hekimler, “Covid-19 aşılarını ve diğer aşıları mı yapalım? Koronavirüs hastası veya temaslıların takibini mi yapalım? Yoksa gelen hastaların muayenesine mi yetişelim?” diye soruyor.


VAKA SAYISI 60 BİNE KADAR ÇIKABİLİR

Vaka sayılarının bu hızla artmaya devam etmesi durumunda 2-3 hafta sonra günlük vaka sayısının iki katına çıkarak 60 binlere kadar yükseleceğini ifade eden Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Ocak sonu, şubat başında günlük vaka sayısı 6 binlerdeyken bizim izlem listemizde en fazla ortalama 5 kişi bulunuyordu. Şimdi ortalama 40 kişi bulunuyor ve bunların yarısından fazlası pozitif. Pozitiflerin de kaçına mutasyonlu virüs bulaştığını bilmiyoruz; çünkü bize söylenmiyor. Ancak, artık bir kişi pozitif çıktığında onunla aynı evde yaşayan herkes pozitif çıkıyor. Önceki aylarda bu durum çok fazla yaşanmıyordu.”

Kasım ayında izlem listelerindeki kişi sayısının 100’e kadar çıktığını hatırlatan Kırımlı, “Şimdi de yeniden 100’e çıkmaması için bir neden yok. Böyle giderse çıkacaktır” dedi.

OCAKTA LİSTELER SIFIRLANMIŞTI

Ankara'nın Çankaya ilçesinde aile hekimliği yapan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Basın Komisyonu üyesi Dr. Canan Tanrıver de “Aile hekimleri neye yetişeceğini şaşırdı” diye konuştu. Dr. Tanrıver, şunları anlattı:

“İzlem listemizde ortalama 40-45 kişi var. Ocak ayı ortalarında birçok aile hekimi izlem listesini sıfırlamıştı. Bazı aile hekimlerinin de listesinde ortalama üç, dört kişi bulunuyordu. Normalleşmeyle birlikte birden vaka sayıları arttı. Şimdi hem aşı hem muayene hem de izlem listelerimizdeki yurttaşların takibine yetişmeye çalışıyoruz.”

HASTALARIN ŞİKÂYETLERİ SON BİR AYDA DEĞİŞTİ

İzlem listelerinde yer alan hastaların şikâyetlerinin değiştiğini de söyleyen Tanrıver, “Bir, iki ay önce Covid-19 hastalarında daha çok kuru öksürük ve ateş belirgindi. Şimdi ise hastaların daha çok mide bulantısı, baş ağrısı ve eklem ağrısı şikâyetleri var. Bu durum mutasyondan kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Ayrıca, izlem listemizde genç ve çocuk sayısı da çok fazla” ifadelerini kullandı.