Gündoğdu Meydanı’nda binlerce yurttaşın katıldığı mitingde AKP’nin politikaları protesto edildi, OHAL’in kaldırılması istendi

İzmir, 1 Mayıs’ı coşkuyla kutladı

İzmir’de 1 Mayıs mitinginin adresi Alsancak Gündoğdu Meydanı’ydı. Büyük katılımın gözlendiği ve coşkuyla geçen kutlamalarda cumhuriyet ve laiklik vurgusu ön plana çıktı; yurttaşlar hükümetin politikalarını, OHAL ve KHK’leri protesto etti; mülteci politikalarına, kadına yönelik şiddete ve çocuk istismarına tepki gösterdi.

Emekçiler sabah saatlerinden itibaren fabrikaların önünde toplanmaya başladı. Davul-zurnayla halay çeken emekçiler “Kıdem tazminatına dokunma” sloganları attı. Türk-İş’e bağlı sendikalarla bazı odalar, Alsancak Liman önünde toplanıp alana yürüdü. Önceki yıllarda Basmane Meydanı’nda kortej oluşturan DİSK ve KESK, bu yıl eski Konak Sümerbank binası ile Konak Pier AVM önünde, bazı sivil toplum örgütleriyle siyasi partiler Cumhuriyet Meydanı’nda, CHP de Montrö Meydanı’nda toplandı.

Direne direne kazanacağız

Kortejler, İşçi Marşı ve şarkıları söyledi, sloganlar attı. Yurttaşlar taşıdıkları dövizlerle KHK kıyımlarına, kıdem tazminatının fona devredilmesine, işsizliğe tepki gösterdi. Mitingde ‘Kıdem tazminatı gaspına hayır’, ‘İşsizliğe, pahalılığa, krizi hayır’, ‘İşçiyiz, haklıyız kazanacağız’, ‘İşçiye, yoksula, öğrenciye karşı maşa değil, özel güvenlik emekçisiyiz’, ‘Güvenli iş, insanca yaşam istiyoruz’, ‘Çocuk gelinlere hayır’ dövizleri taşındı. Yurttaşlar ayrıca OHAL’in kaldırılması yönündeki taleplerini de dile getirdi.

Konak Pier önünde toplanan yaklaşık 3 bin 500 kişilik Birleşik Haziran Hareketi korteji de “Hayır bitmedi daha yeni başlıyor”, “Direne direne kazanacağız” sloganları attı.


YSK’li pankart

CHP’lilerin kortejinde taşınan pankartlardan birinde ise ‘1 Mayıs haricindeki günler de işçi bayramı sayılacak. YSK’ yazması dikkat çekti. DİSK kortejinde ise, “Hırsız, Katil AKP” sloganı atılması üzerine yürüyüşün bir süre durdurulduğu belirtildi.
Tahta saplı olan pankartların miting alanına alınmasına izin verilmezken, CHP kortejiyle polis arasında bu nedenle kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Bir polis müdürü pankartı çekiştirirken araya CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay girdi. Birkaç pankartın içeri alınmasıyla tartışma sona erdi.

Yağma düzeni

Törende, tertip komitesi kararıyla ortak açıklamayı DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı yaptı. Sarı, AKP politikalarını şu sözlerle eleştirdi; “İktidar, işçi sınıfının tarihsel bir kazanımı olan kıdem tazminatına göz dikiyor. İş cinayetleri katliam boyutuna varmış durumda. Evi yakılmış, ocağı sönmüş milyonlarca mülteci ucuz iş gücü olarak sermayenin hizmetine sunuluyor. Evden çalışma, esnek çalışma gibi adlar altında kadın emeği daha da değersiz hale getiriliyor. Barış isteyen, emeğinin hakkını isteyen, güvenceli gelecek isteyen kamu emekçileri baskılar, soruşturmalar, meslekten atılmalar, sürgün edilmeler, açığa alınmalarla teslim alınmak isteniyor.”

Sandığa yansıyan irade tanınmadı

Referandumda yaşanan usulsüzlüğü de hatırlatan Memiş Sarı, “AKP, sandığa yansıyan iradeyi tanımayarak, hapsederek demokratik, barışçıl çözüm yerine inkâr ve imha siyasetine sahip çıkıyor” dedi.
Konuşmanın ardından Moğollar grubu konser verdi.