TMMOB, Çernobil felaketinin yıldönümünde İzmir'in Çernobil'i olarak bilinen Gaziemir eski kurşun döküm fabrikası önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada, kentte 15 yıldır nükleer atıklara hiçbir çözüm üretilmemesine tepki gösterildi.

"İzmir 15 yıldır nükleer atıklarla yaşıyor"

BİRGÜN EGE

İzmir’in Gaziemir ilçesinde Emrez Mahallesi’ndeki 15 yıl önce tespit edilen Gaziemir eski kurşun döküm fabrikasının bahçesindeki tehlikeli atık ve radyoaktif maddelerin halen temizlenememesi bölgeye ciddi zarar veriyor. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Çernobil felaketinin 36’ncı yıldönümünde fabrika önünde basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda da katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Sekreteri Ahmet Mustafa Güleş, “15 yıllık zaman diliminde İzmir halkı nükleer atıklarla birlikte yaşamaya devam ediyor. Ülkemizin farklı bölgelerinde nükleer a tık bertaraf alanları oluşturulmasına yönelik çalışmalar yürütülüyor. Çevre Bakanlığı tarafından geri dönüşüm tesisi olarak lisans almış, atıklarımızı mevzuatlarımıza uygun olarak bertaraf etmekle yükümlü olan, lisanslı ve denetimleri gerçekleştirilen bir firmanın bahçesinde bulunan atıklar hala yerinde, sorumlular yok, çözüm yok, kamuoyunu bilgilendirme yok” diye konuştu.

HİÇBİR AÇIKLAMA KAMUOYU İLE PAYLAŞILMAMIŞTIR

Radyoaktif atıkların hala temizlememesinin kentte yaşayan yurttaşların yaşamlarının hiçe sayıldığını gösteren en önemli unsur olduğunu vurgulayan Güleş, şunları dile getirdi:

“Nükleer atıkların nasıl İzmir'e geldiği ve bu alanda gömüldüğü, bu konuda hangi işlemlerin yapıldığı konularında ise bu güne kadar hiçbir açıklama kamuoyu ile paylaşılmamıştır. Bu sorumluluk merkezi ve yerel idarelerin tamamına aittir. Bu örneklerin bir daha yaşanmaması adına, alanın temizlenmesi ve sorumluları ile ilgili gereğinin yapılması için tüm kararlılığımızla mücadeleye devam edeceğiz.”