İzmir Barosu, ILO’nun, 2002 yılında ilan ettiği 12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’nde yaptığı yazılı açıklamada, “Bir yanda sınırsız, koşulsuz ve denetimsiz rantla servetlerine servet katanlar varken diğer yanda okullarda açlıktan bayılan çocukların olması günümüz Türkiye’sinin gerçeği olduğu kadar aynı zamanda utancıdır" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi
İzmir Barosu'ndan çocuk işçiliği açıklaması: Türkiye'nin utancıdır

BirGün EGE

İzmir Barosu, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nün, 2002 yılında ilan ettiği 12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’nde yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, TÜİK’in son olarak 2019 yılında yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de 720 bin çocuk işçinin bulunduğu vurgulandı. 

Açıklamada, “Ülkemizde ne yazık ki yüz binlerce çocuk 4857 Sayılı İş Kanunu hükümlerinin dışına çıkılarak pek çok farklı biçimde ve sektörde çalıştırılmaktadır. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisinin hazırladığı, 2013-2022 yıllarını kapsayan Çocuk İş Cinayetleri Raporu'na göre ülkemizde 2022 yılında 61 çocuğun, son on yılda ise en az 616 çocuğun iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini belirtilmiştir. Yaşamını yitiren çocukların 211’ i 14 yaş ve altı 405’i ise 15-17 yaş grubundadır” denildi. 

“AÇLIKTAN BAYILAN ÇOCUKLAR TÜRKİYE’NİN UTANCIDIR”

İzmir Barosu, açıklamasında, ILO’nun 6 Şubat’ta yaşanan Maraş merkezli depremlerde yaptığı tespitlere göre 658 bin çalışan yurttaşın geçim olanaklarını kaybettiğini ve bu durumun yoksulluğun ve çalışmak zorunda bırakılan çocukların sayılarını da artıracağını belirtti.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi: “Bir yanda sınırsız, koşulsuz ve denetimsiz rantla servetlerine servet katanlar varken diğer yanda okullarda açlıktan bayılan çocukların olması günümüz Türkiye’sinin gerçeği olduğu kadar aynı zamanda utancıdır. İzmir Barosu olarak çocukların zorla çalıştırılmadığı ve çalışmak zorunda bırakılmadığı bir dünya hayaliyle çabalayacağımızı bildiriyor; Anayasamız ve tarafı bulunduğumuz uluslararası sözleşmeler çerçevesinde çocuk hakları ihlali niteliğinde olan ve çocukların sağlığı, eğitimi, gelişimi için ciddi tehlikeler yaratan çocukların çalışmak zorunda bırakılmasının önlenmesi adına acil eylem planlarını oluşturmaya ve uygulamaya çağırıyoruz” dedi.