İzmir'de gece yarısından itibaren en küçüğü 1.9, en büyüğü ise 5.1 olan çok sayıda sarsıntı gerçekleşti. Midilli Fayı’nın kırılması nedeniyle depremlerin yaşandığını belirten uzmanlara göre, deprem gerçeği her daim göz önünde bulundurulmalı.

İzmir beşik gibi

Aycan KARADAĞ

ÜÇ ay önce, 30 Ekim’de meydana gelen ve 117 yurttaşın yaşamını yitirmesine neden olan 6,9 büyüklüğündeki depremin acısını atlatmaya çalışan İzmir, depremlerle sallanıyor. Kentte dün gece yarısından itibaren Richter ölçeğine göre en küçüğü 1.8, en büyüğü ise 5.1 büyüklüğünde olan pek çok sarsıntı yaşandı. Sadece 57 dakika içinde dört deprem meydana geldi. Yurttaşların endişe yaşadığı depremlerde, can ve mal kaybı olmadı. Çevre illerden de hissedilen sarsıntı, Türkiye’nin deprem ülkesi olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlattı. Depremi BirGün’e değerlendiren uzmanlara göre, Midilli Fayı’nın kırılması nedeniyle oluşan depremin kentte bu denli hissedilmesi tehlikeli.

Deprem fırtınası yaşandı

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Deprem fırtınası dediğimiz olaylar yaşanıyor” dedi ve ekledi: “Şu anki depremler İzmir için tehlike yaratacak büyüklükte değil. Ancak 6,6 büyüklüğünde bir deprem olursa 30 Ekim’de gerçekleşen deprem gibi yıkıcı etki görülebilir. Bu depremler İzmir’deki fay hatlarını tetiklemiyor. Ancak tetiklenme ihtimali her zaman var. Bu faylar tetiklenirse, o zaman ciddi problemler yaşayabiliriz.”

Bu etki incelenmeli

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Bora Sonuvar’a göre ise bir müddet daha depremler devam edecek. Sonuvar, “Burada asıl konu İzmir’in fayında meydana gelmeyen bir depremi kent neden bu kadar şiddetli hissediyor?” diye sordu: “Bu konunun üzerinde durmamızda fayda var. İzmir’de hareketli fay hatları var. Kendi fay durumlarımızı değerlendirmeliyiz.”

Sonuvar, daha önce yaşanan depremlerden ders alınması gerektiği görüşünde: “Gayrimenkul yatırımlarında ciddi sorunlar var. Maliyetleri düşürüp kârı arttırmaya çalışıyorlar. Bu yüzden sağlıklı yapılar yapılmıyor. Bir de sağlam zemin olmadığından 5 büyüklüğündeki bir depremi şiddetli hissediyoruz. Yerleşime uygun olmayan yerlere hâlâ konut yapmaya devam ediyoruz. Bunlardan vazgeçilmeli.”

KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZLANDIRILMALI

Sarsıntı, hasarlı binaların durumunu da hatırlattı. İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Eylem Ulutaş, şu değerlendirmede bulundu: “Daha önce yaşanan depremde zarar gören bölgelerde şu ana kadar bir sorun olmadığı bilgisine ulaştık. Depremden sonra binaların sağlamlığı için zemin yapı ilişkisi çalışmaları, binaların güçlendirilmesi ve doğru kentsel dönüşüm projeleri yapılmaya çalışılıyor. Bunların hızlandırılması lazım. Yapı envanter çalışmaları sürüyor. Bir an önce yapı stoğunun durumunun ortaya çıkartılması gerekir.”