İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BAYSAN’ın 65 milyon TL’lik yatırımla Bayındır’da kuracağı Süt İşleme Fabrikası'nın tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, köylü milletin efendisidir dedirtene kadar tarım konusunda çalışmaya devam edecek. Bir zerre sütünüz ziyan olmayacak” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden 65 milyonluk tarım yatırımı


AYCAN KARADAĞ

Tohumdan satışa kadarki bütün süreçlerin tasarlandığı “İzmir Tarımı” modelini dün Ödemiş’te açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bugün de Bayındır’da Büyükşehir iştiraki BAYSAN A.Ş.’nin 65 milyon liralık yatırımla kuracağı Süt İşleme Fabrikası’nın tanıtım toplantısını yaptı. Bayındır-Ödemiş Yolu’nda yaklaşık 7 bin metrekarelik alanda inşa edilecek fabrikanın temelini Mayıs ayında atacaklarını söyleyen Soyer, “Fabrikamız Ocak 2022’den itibaren tam kapasiteyle çalışmaya başlayacak” dedi.

Bayındır Süt İşleme Fabrikası’nın son yıllarda kamu eliyle açılan çok az sayıdaki tesisten biri olacağını önemle vurgulayan Soyer, “Bu ülkenin fabrikalarını yabancılara satan anlayış yerine, bizim anlayışımız yeni tesisler, yeni fabrikalar kurmak. İstihdam yaratırken, aynı zamanda toprağımızın bereketini büyütüyoruz. Havzalarımızın ürününü yüksek kazançla satabilmesi için işleme, pazarlama ve satış aşamalarında üreticimize destek oluyoruz. Tesisimiz, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarım destekleri konusundaki çalışmalarını bir üst aşamaya taşıyacak. Dahası, fabrikamızda 100 kişi istihdam edilecek” diye konuştu.

ÜRETİCİLERE ALIM-SATIM GARANTİSİ

izmir-buyuksehir-belediyesi-nden-65-milyonluk-tarim-yatirimi-832422-1.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu fabrikada işlenecek süt ile üreticilere alım ve satım garantisi vereceğini de belirten Soyer, “Baysan eliyle üreticilerimizden alım garantili şekilde ürünleri satın aldıktan sonra işleyecek, paketleyecek, pazarlama ve satışını yapacağız. Bayındır’da kurduğumuz bu tesis sayesinde inek sütündeki alımlarımızı 16 milyon litreden 22 milyon litreye yükseltiyoruz. Alacağımız sütün 16 milyonu süt kuzusu projesiyle hemşerilerimize ulaşacak, geri kalanı ise burada paketlenerek kendi markamızla piyasaya sunulacak. 2021 ve 2022 döneminde inek sütü alımına küçükbaş sütü alımını da ekliyoruz. Belediye şirketimiz Baysan aracılığıyla bu tesiste kullanılmak üzere üreticilerimizden ilk yılda 7 milyon 500 bin litre koyun sütü, 5 milyon litre keçi sütü ve 2 milyon litre manda sütü satın alacağız. Süt işleme fabrikamız, günlük 100 ton süt işleme kapasitesine sahip olacak. Tesisimizde İzmir mozzarellası, keçi ve koyun sütünden beyaz peynir ve diğer peynirler üretilecek. Ayrıca manda sütünden kaymak ve dondurma yapacağız” dedi.

izmir-buyuksehir-belediyesi-nden-65-milyonluk-tarim-yatirimi-832423-1.

2021 yılı içinde Büyükşehir’in Ödemiş’teki Et Entegre Tesisi için üreticilerden 50 bin adet kuzu ve 4 bin adet karasığırı satın alacaklarını da söyleyen Soyer, “Et Entegre Tesisi, önümüzdeki Nisan ayından itibaren tam kapasiteyle çalışmaya başlıyor. Havza ölçeğinde yapacağımız alımlarda ise örneğin Beydağ’dan 100 ton kestane, Ödemiş’ten 300 ton patates, Bayındır’dan 200 ton salçalık biber satın alacağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi, köylü milletin efendisidir dedirtene kadar tarım konusunda çalışmaya devam edecek. Bu tesisin sadece Bayındıra değil tüm bölgemize hayırlı olmasını diliyorum. Burada çalışacak vatandaşlarımızla, köylülerimizle bu bölgede yaşan herkesin refahını büyüteceğiz ve bir zerre sütünüz ziyan olmayacak" ifadelerini kullandı.

Soyer, Büyükşehir’in 2021 ve 2022 döneminde toplam 338 milyon 600 bin TL’lik alım yapacağını da açıkladı. Böylece Büyükşehir’in köylüye yapacağı maddi destek yaklaşık üç kat artacak. Bunun 154 milyon 600 bin lirası süt ürünlerine, 97 milyon lirası et ürünlerine, 15 milyonu yem bitkilerine ve geri kalan 72 milyon ise diğer ürünlere tekabül ediyor. Tüm et ve süt alım sözleşmeleri, kuraklıkla mücadeleye katılan üreticilerle bu yıl içinde imzalanacak. Büyükşehir, 2021’de alım garantisi verdiği tüm bu ürünleri, piyasa değerinin üzerinde bir bedelle satın alacak. Bu da üreticilerin emeğinin karşılığını almasını sağlayacak.