İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla yeni bir proje daha hayata geçiriliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarımı ayağa kaldırmak için eğitim alanında da öncü olmak üzere harekete geçti ve İzmir Tarım Lisesi’ni kurma hazırlıklarını başlattı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım Lisesi kuruyor

BirGün EGE

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki BAYSAN A.Ş. tarafından Urla’nın Bademler köyüne yapılacak İzmir Tarım Lisesi ile tarımda genç istihdamın arttırılması hedefleniyor.

Proje ile hem aile tarımını güçlendireceklerini hem de tarımda nitelikli ara eleman sorununu çözeceklerini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Tarımda genç istihdamı artırmak için çalışıyoruz. Yüzde 100 burslu eğitim verecek lisemizi 2023- 2024 eğitim-öğretim yılında açmayı planlıyoruz. Tarım, gıda teknolojileri, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı alanlarında eğitim verecek okul, 20 derslikli ve 500 öğrenci kapasiteli olacak” dedi.

'KÖY ENSTİTÜLERİNDEN İLHAM ALIYOR'

İzmir Tarım Lisesi’nin Türkiye için devrim niteliğinde bir adım olduğunu söyleyen Başkan Soyer, “İzmir Tarım Lisesi binasından kampüsüne, atölyelerinden öğretmenlerine, müfredatından eğitim kalitesine kadar birçok alanda köy enstitülerinden ilham alıyor. Bu anlamda İzmir Tarım Lisesi çağdaş eğitim modellerinin benimsendiği, kendine özgü bir mimarisi ve yapısı olan özel bir kurum olacak” ifadelerini kullandı.

izmir-buyuksehir-belediyesi-tarim-lisesi-kuruyor-982226-1.

'PARASIZ YATILI EĞİTİM MODELİYLE YETİŞTİRECEĞİZ'

Eğitimde fırsat eşitliği ilkesiyle hareket ettiklerini de vurgulayan Başkan Soyer, “Beydağ’ın, Bayındır’ın Kınık’ın, Kiraz’ın çocuklarını okulumuzda parasız yatılı eğitim modeliyle yetiştireceğiz. Okulumuz eğitim ve öğretmen kalitesi, kampüsü ve sosyal olanaklarıyla sadece kırsaldaki değil şehirdeki çocukların da ilgi göstereceği bir okul olacak” dedi.

izmir-buyuksehir-belediyesi-tarim-lisesi-kuruyor-982227-1.

ARICILIKTAN EVCİL HAYVAN KUAFÖRLÜĞÜNE

BAYSAN A.Ş. Genel Müdürü Murat Onkardeşler ise okulun 45 bin metrekare alan üzerine kurulacağını belirterek “Okulumuz Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği’ne göre kurulacak. Resmi olarak Özel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ünvanıyla hizmet verecek. Tarımda bağcılıktan mantar yetiştiriciliğine, seracılıktan bahçıvanlığa kadar pek çok başlığımız var. Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı alanında arıcılıktan evcil hayvan kuaförlüğüne, gıda teknolojisinde ise bitkisel yağ üretiminden çay işlemeye, hububat işlemeden şekerleme ve çikolota üretimine kadar farklı başlıklarda derslerimiz olacak. Okulumuz tarım alanları, seraları, resim ve müzik atölyeleri, bilim ve teknoloji atöleyeleri, ahşap ve metal atölyeleri, basketbol, voleybol ve futbol sahaları, amfi tiyatrosuyla çok işlevli ve kampüs atmosferinde planlandı. Gıda laboratuvarından kalite kontrol laboratuvarına kadar da teknik anlamda güçlü bir donanıma sahip olacak” dedi.