İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2021 yılı bütçesi ve performans programı belediye meclisinde yapılan görüşmelerin ardından oyçokluğuyla kabul edildi. 9 milyar liralık bütçenin yüzde 42'si yatırımlara ayrıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, belediyenin Konak'taki ana hizmet binasının 30 Ekim'deki depremde hasar gördüğünü belirterek, binanın yıkılacağını söyledi.

İzmir Büyükşehir binası yıkılıyor

BİRGÜN EGE

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım ayı olağan meclis toplantısının son oturumu, Başkan Tunç Soyer yönetiminde yapıldı. Meclis'te İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2021 Bütçe ve Performans Programı görüşüldü.

Gelecek yıl yatırımlarını krize rağmen sürdürmeye kararlı olan Büyükşehir Belediyesi, 2021 yılı bütçesini 9 milyar TL olarak belirledi. 9 milyar liralık bütçenin yaklaşık 3 milyar 780 milyon lirasını yatırımlara ayıran Büyükşehir; raylı sistem, ulaşım, altyapı gibi alanlarda çalışmalarını aralıksız sürdürme kararı aldı.

30 Ekim depreminde İzmir Büyükşehir Belediye binasının hasar gördüğünü anımsatan Başkan Tunç Soyer, binanın yıkılması yönündeki görüşünü paylaştı. Soyer, “Büyükşehir Belediye binamızla ilgili inceleme yapılmış. Hafif hasarlı çıkmış binamız. Yapının kullanımı ancak güçlendirme yapılırsa mümkün demiş rapor. Ben kendi fikrimi söyleyeyim. Ben binayı yıkalım ve kent meydanına katalım diyorum. Bunu yaparken İl Özel İdaresi’nin eski binasını almamız lazım. Oranın meclis salonu da var. Yarısı zaten bize aitti ve kullanılmıyor. Orayı el birliğiyle talep edelim. Belediyenin bir kısmını oraya taşırız. Eğer İl Özel İdaresi'ne ait olan o binayı almak için birlikte çalışabilirsek bizi rahatlatır. Binayı yıkıyoruz ve kentin meydanına katıyoruz” dedi.

izmir-buyuksehir-belediye-binasi-icin-yikim-karari-810461-1.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN 2021 BÜTÇESİNDEN DETAYLAR:

Karayolu alt ve üst geçitleri için 145 milyon, yaya alt ve üst geçitleri için ise 31 milyon TL bütçe ayrıldı. Bu bütçe 2020 yılına kıyasla 3 katına çıkarıldı.

Sağlıklı yapılaşma ve afetlere karşı yaraları sarmak amacıyla 2021 yılı bütçesinde de 200 milyon liralık ödenek; depremle ilgili, onarım, kentsel dönüşüm ve sağlıklaştırma harcamalarında kullanılmak üzere tekrar düzenlendi.

Gelecek yıl 368 otobüs alımı gerçekleştirilecek.2021 yılında raylı sistem yatırımlarına ise toplam 750 milyon TL bütçe ayrıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2021 yılında yeşil bir şehir yaratmak için çalışacak. Kişi başına düşen yeşil alan miktarını artırmak için yeni rekreasyon alanları, parklar ve kent ormanları oluşturmayı planlayan Büyükşehir, “Gelecek Yıl” temalı parklar için 95 milyon TL’lik rekor bir bütçe ayırdı.

izmir-buyuksehir-belediye-binasi-icin-yikim-karari-810462-1.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Süt Kuzusu projesi bu yıl daha da genişletti. 2020 yılının ilk 9 ayında 10 milyon litre süt dağıtan Büyükşehir Belediyesi, 2021’de 165 bin çocuğa 15 milyon 850 bin litre süt dağıtmayı hedefliyor.2021 yılında 700 bin meyve fidanı dağıtıp 30 bin de ağaç dikilmesi öngörülüyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2021 yılında arkeolojik kazılara, 10 milyon TL destek sağlayacak.

Kemeraltı bölgesine yönelik yürütülecek tüm bu çalışmalar için de yine 137 milyon TL’lik rekor bir bütçe ayrıldı.

Büyükşehir'in 2021 Bütçe ve Performans Programı Meclis'ten oy çokluğuyla geçti. İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesinin de Meclis'ten geçmesiyle birlikte, ESHOT ve İZSU da dahil 2021'de kent için yapacağı harcamaların toplamı, 14 milyar lira olacak.