İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Gündoğdu Meydanında miting düzenledi. Yüzlerce kişinin katıldığı mitingde 10 Ekim'de hayatını kaybedenler anıldı

İzmir'de 1 Eylül mitingi: Barış için ayağa kalkalım

BİRGÜN İZMİR

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, "Faşizme ve Savaşa Karşı Demokrasi ve Barış İstiyoruz" sloganıyla Gündoğdu Meydanında miting gerçekleştirdi. Mitinge CHP İzmir Milletveki Kani Beko, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, HDP Muş Milletvekili Gülistan Koçyiğit ve HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş'in yanı sıra çok sayıda STK ve siyasi parti katıldı.

"BU TOPRAKLAR GÖZYAŞINA DOYDU"

izmir-de-1-eylul-mitingi-baris-icin-ayaga-kalkalim-619066-1.

Mitingde söz alan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, tüm dünyada silahlar konuştukça insanların ağır bedeller ödediğini kaydetti. Beko, ""Biz dünya halkları, emekçiler olarak barış gününü kutlarken dünyayı yöneten güçler savaştan, kandan başka bir şey yapmamaktadırlar. Tüm dünyada silahlar konuştukça kadınlar, yoksullar gençler ağır bedeller ödemiştir. Bizler de savaş çığlıkları içinde acıların kanadığı coğrafyadayız. Bu topraklar kana ve gözyaşına doydu. Kardeşçe yaşayabiliriz. Biliyoruz ki halkların sorunu yoktur, sorun egemenlerin. Savaş, ekmeğimizi küçültürken zenginlerin kasalarının dolması demektir. Savaş demokrasi ve özgürlüklerin bitirilmesi demektir. Gelin birlikte bu duruma son verelim, barışa el uzatalım" diye konuştu.

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ise 10 Ekim Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenleri anarak başladı. Koçyiğit, "Yitirdiklerimize sözümüz var, ne olursa olsun bu ülkeye barışı getireceğiz. Onlar insana düşman, doğaya düşman, iyiliğe düşman. İşte bu bitmeyen düşmanlıkları nedeniyle her yere her şeye saldırıyorlar. Bütün kazanılmış haklarımıza el koymak istiyorlar. Biz bu haramilere geçit vermeyeceğiz. Onlar sanıyorlar ki Diyarbakır'a, Mardin'e, Van'a kayyum atayınca Kürt halkı bir daha ayağa kalkmaz. İzmir meydanından cevap veriyoruz. Diyarbakır, Mardin'in, Van'ın iradesini yok sayan İzmir'in İstanbul'un, Tekirdağ'ın da iradesini yok saymıştır. Bu hükümet meşru değildir. O kötülüğünüzün altında kalacaksınız" dedi.

"İNSANLIK KAZANACAK"

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını KESK Dönem Sözcüsü Mustafa Güven yaptı. Barışa, adalete ve demokrasiye duyulan toplumsal özlemin arttığını belirten Güven, "7 Haziran seçimlerinden bu yana, ülkemizde seçimler ve demokrasi yerine sürekli olarak savaşçı politikalar tercih edildi, Türkiye'de yeniden barış umudunu yeşertmek isteyen on binlerce yoldaşımızın üstüne 10 Ekim'de Ankara Garında IŞİD bombaları salındı. 102 barışsever katledildi, binlerce yaralı ve sakat insan, yaşam mücadelesine devam ederken.. Katliamın esas sorumlusu kamu görevlilerinin yargılanması engellendi. Bununla da yetinilmedi, darbe giririşimiden sonra OHAL KHK'larla binlerce barışsever yine işten atıldı" dedi.

Barışın uğruna mücadele edilmesi gereken, kazanılması gereken politik bir mücadele başlığı olduğunu vurgulayan Güven, "Emekçiler için, kadınlar için, ezilen halklar için barış, emeğinin karşılığını alabilmektir. Halkların eşit ve özgür birlikteliğinin sağlandığı, demokratik taleplerinin karşılandığı bir toplumsal mutabakattır. Halkların kardeşliğidir. Sadece bugünü değil, geleceği de savunan ekolojik bir yaşamı hâkim kılmaktır. Ötekileştirmenin ortadan kalkmasıdır. Derelerin özgür akmasıdır. Kadınların eşit, özgürce yaşamasıdır. 'Çocuk hakları var' diyebilmektir. Türcülüğü reddetmektir. Mültecileri düşman görmemek, dayanışmayı büyütmektir. İşte bizler, böylesi anlamlarla yüklü olan barış için mücadelemizi, her ne pahasına olursa olsun, tüm baskı ve zorlamalara rağmen sürdürmek konusunda buradan bir kez daha söz veriyoruz. 10 Ekim'de Ankara Garı patlamasında yitirdiğimiz yoldaşlarımıza ve barış- demokrasi mücadelesinde yitirdiklerimize söz veriyoruz. Faşizm kaybedecek insanlık kazanacak" diye konuştu.