İzmir'de 1 Mayıs günü yapılacak olan kutlamalara Valiliğin izin vermemesinin ardından, bugün İzmir’de sınırlandırılmış katılımlar ile 1 Mayıs anmaları yapıldı.

İzmir'de 1 Mayıs anması: Yeni toplumsal düzeni emek ve bilim ile kuracağız

BİRGÜN İZMİR

İzmir 1 Mayıs Tertip Komitesi, İzmir Valiliği'ne yaptıkları 1 Mayıs başvurusunun reddedilmesinin ardından, bugün Basmane'de bulunan tarihi çınar ağacı önünde bir anma gerçekleştirdi. Basmane'deki kutlamaya sendika temsilcilerinin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur da katıldı.

Çınar önünde gerçekleştirilen açıklamayı İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz yaptı. 2020 1 Mayıs’ında fiziken olmasa da, her yılki gibi umutla, bilinçle ve dayanışmayla bir arada olduklarını belirten Obuz, "On yıllardır dünya halklarına sınırsız bir emek ve doğa sömürüsü, savaşlar, ekonomik krizler, artan eşitsizlikler, yoksulluk, işsizlik dışında hiçbir şey sunamayan bu düzen küresel salgın ile beraber büyük bir uygarlık krizi yaşıyor. Ortak hastalığımız kapitalizm! İnsanlığın, doğanın ve yaşamın üzerine çöküyor. Bu uygarlık krizi bir kez daha gösteriyor ki, bu düzenin çarkları bizleri, dünyanın tüm değerlerini ve güzelliklerini üretenleri insanca yaşatmak için kurulmamış" diye konuştu.

"BU DÜZEN BİZİ META OLARAK GÖRÜYOR"

2020 1 Mayıs'ının bir kırılma anı olduğunu söyleyen Obuz, "Salgın koşullarında bile zorunlu olmayan işlerde, fabrikalarda, atölyelerde, kamu kurum ve kuruşlarında, şantiyelerde çalışmamızı dayatan; zorunlu işlerde gerekli önlemleri almadan bizleri çalıştıran bu düzen, bizi üretimdeki herhangi bir araç gereçten farksız basit bir meta olarak görüyor. Artık daha net görüyoruz ki, insani ihtiyaçlarımız için üretmiyoruz, insanca yaşamak için üretmiyoruz, toplumun geniş kesimlerine daha iyi bir yaşam kurmak için üretmiyoruz. Sadece ve sadece sermayenin bu akıldışı düzeninin çarkları dönsün diye üretiyoruz. İşte 2020 1 Mayıs'ı bu gerçekliğin en çıplak haliyle görüldüğü ve bunun karşısında işçi sınıfının başka bir dünya, yeni bir toplumsal düzen iradesinin dünya çapında haykırıldığı bir kırılma anı olarak tarihe geçecek" ifadelerini kullandı.

Bu düzenin dünya halklarının sırtında bir yük olduğunu vurgulayan Obuz, "Bugün görüyoruz ki, asıl mümkün olmayan, asıl akıldışı olan bu düzendir. Bu düzenin çarkları bizim emeğimizle, aklımızla, bilgimizle dönüyor, öyle ise biz bu düzeni emekten, demokrasiden, barıştan yana değiştirebiliriz. Biz emekçiler sermaye değil halk egemenliğini esas alan, sömürüye karşı emeğin haklarını koruyan, toplumsal zenginliğe el koyan yüzde 1’in değil toplumun yararını esas alan yeni bir toplumsal düzeni kurmak için seferber olacağız. Birliğimizi, mücadelemizi ve dayanışmamızı böylesi bir toplumsal düzeni kurmak için güçlendireceğiz. Yeni bir toplumsal düzeni emek ile bilim ile kuracağız" dedi.

TÜRK-İŞ: SOSYAL DEVLETİ YENİDEN İNŞA ETMENİN ZAMANIDIR

Türk-İş'te 1 Mayıs'la ilgili Ege Bölge Temsilciği'nde açıklama yaptı. Açıklamayı Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım okudu. COVİD-19 salgını ile dünyanın değiştiğini vurgulayan Yıldırım, "Sosyal devleti yeniden inşa etmenin zamanıdır. Şimdi işçinin, memurun, çiftçinin, esnafın, emeklinin, işsizin yani toplumun geniş kesimlerinin taleplerinin karşılanması zamanıdır. Bu dönemin farkına hala varamayanlar var. Birtakım kişi ve kuruluşlar eskisi gibi davranmaya, gelişmeleri fırsata çevirmeye ve hırslarının peşinde koşmaya devam ediyor" dedi.

DİKİLİ'DE DE 1 MAYIS KUTLANDI

Dikili Emek ve Demokrasi Platformu, Dikili Atatürk Meydanı’nda bugün 1 Mayıs'ı kutlayarak açıklama gerçekleştirdi. Sosyal mesafe kuralları dikkat edilerek yapılan açıklamada, "Artık daha net görüyoruz ki insanca yaşamak için değil, sadece ve sadece sermayenin bu akıldışı düzeninin çarkları dönsün diye üretiyoruz. 2020 1 Mayıs'ı bu gerçekliğin en çıplak haliyle görüldüğü ve bunun karşısında işçi sınıfının başka bir dünya, yeni bir toplumsal düzen iradesinin dünya çapında haykırıldığı bir kırılma anı olarak tarihe geçecek. Yeni bir toplumsal düzeni emek ve bilim ile kuracağız" denildi.

İZMİR EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ'NDEN YASAK AÇIKLAMASI

İzmir Valiliği'nin 1 Mayıs günü Gündoğdu Meydanı'ndaki etkinliğe izin vermemesinin ardından İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri açıklama yaptı. Yasak kararına tepki gösterilen açıklamada, "Mevcut salgın ve yasak koşullarını gözeterek, Gündoğdu Meydanı’nda, azami 200 kişilik katılımla fiziksel mesafe kuralını ihlal etmeden gerçekleştirmeyi planladığımız etkinlik için İzmir Valiliği’ne katılımcıların listesini de ileterek yaptığımız başvuruya olumsuz yanıt aldık. Bu yanıt bizleri şaşırtmadı. Bir kez daha ifade ediyoruz: Geniş kitleleri ölüme, yoksulluğa, açlığa, hastalığa mahkûm eden bu düzen değişene kadar mücadele etmek hepimizin görevidir. Emekçi kırımının iş cinayetleriyle, salgın hastalıklarla sürdüğü bugünlerde 1 Mayıs’ı bize “bayram günü” olarak sunmaya çalışsalar da bizler bu yanılgıya düşmeyecek, 1 Mayıs’ı tüm yaşamımıza yayılan mücadelemizin sembol günü olarak görmeye devam edeceğiz" denildi.