İzmir'de merkez üssü Buca ilçesi olan 4,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD, 4,9 büyüklüğündeki deprem sonrası saat 04.30'a kadar en büyüğü 2,4 olmak üzere 13 artçı sarsıntı meydana geldiğini duyurdu. Deprem sırasında evinin balkonundan atlayan 18 yaşındaki üniversite öğrencisi Efe Altay Saral tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybederken, 8 yaralının tedavisi sürüyor.

İzmir'de 4,9 büyüklüğünde deprem: 1 kişi hayatını kaybetti
Fotoğraflar: AA

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığın'dan (AFAD) yapılan açıklamaya göre, saat 03.29'da İzmir'de Buca merkezli 4,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Deprem sırasında Buca'da 4 katlı binanın birinci katından atlayarak yaralanan 18 yaşındaki üniversite öğrencisi Efe Altay Saral tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Saral'ın Manisa Celal Bayar Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü birinci sınıf öğrencisi olduğu öğrenildi.

Depremde panik nedeniyle 64 kişi hastanelere başvurmuş, bunlardan 7'sinin tedavisine devam edildiği, Saral'ın durumunun ağır olduğu belirtilmişti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremden 151 kişinin etkilendiğini ve 8 kişinin hastanede tedavi gördüğünü bildirdi. Koca, "İzmir’de dün gece yaşanan 4,9 büyüklüğündeki depremde ağır yaralanıp, hastaneye kaldırılan vatandaşımız maalesef hayatını kaybetti. Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Olaydan etkilenen 151 kişiden 8'inin tedavisi hastanede halen devam ediyor" dedi.

TUNÇ SOYER: BÜYÜK BİR HASAR YOK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de "İlk tespitlerimize göre çok büyük bir hasar yok" açıklamasını yaptı. Soyer şu ifadeleri kullandı:

"Merkez üssü Buca olan 4.9 büyüklüğündeki depremin ardından tüm itfaiye ekiplerimiz devriyede. Konak'ta bir camimizin minaresi yıkıldı. İlk tespitlerimize göre metro, tramvay ve izban tesislerinde bir hasar yok. Detaylı tarama sürüyor."

İZMİR VALİSİ KÖŞGER: ÖNEMLİ BİR HASAR YOK

Depremin ardından açıklama yapan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, bir caminin minaresindeki hasarın dışında kentte önemli bir hasar olmadığını söyledi.

Vali Köşger açıklamasında, "Kıymetli İzmirliler, öncelikle geçmiş olsun. 4,9 büyüklüğünde olduğu ifade edilen Buca merkezli depremde ilimizde Konak’ta bir cami minaresi dışında hasar ve yüksekten atlama şeklinde yaralanmalar dışında herhangi bir sıkıntı olmamıştır. Tekrar geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.

AFAD'DAN ARTÇI SARSINTI AÇIKLAMASI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İzmir'in Buca ilçesinde meydana gelen 4,9 büyüklüğündeki deprem sonrası saat 04.30'a kadar en büyüğü 2,4 olmak üzere 13 artçı sarsıntı meydana geldiğini duyurdu.

AFAD'ın Twitter hesabından yapılan açıklamada, İzmir'de meydana gelen deprem sonrası can kaybı bilgisinin ulaşmadığı belirtilerek, iki vatandaşın panikle yüksekten atlama sonucu yaralandığı ve bir cami minaresinde de hasar meydana geldiği bildirildi.

Açıklamada, saat 03.29'da meydana gelen 4,9 büyüklüğündeki deprem sonrası 04.30'a kadar en büyüğü 2,4 olmak üzere 13 artçı sarsıntı meydana geldiğini bilgisi verilerek, vatandaşların paniğe kapılmamaları çağrısında bulunuldu.

BÜYÜKŞEHİR'DEN AÇIKLAMA: EN AZ 20 BİNADA ÇATLAK

Depremin ardından büyükşehir belediyesinden açıklama yapıldı. Açıklamada, deprem sonrası 30 ilçede geniş çaplı hasar tespiti çalışması yapan itfaiyenin, sıva düşmesi, çökme, binada çatlak gibi 21 ihbara müdahale ettiği belirtildi.

Belediyenin açıklaması şöyle:

"İtfaiye Daire Başkanlığı'nın hasar tespit raporu İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne gönderildi. Depremden dolayı minaresi yıkılan Selahattin Oğlu Camiisi'nin çevresine ekipler güvenlik önlemi aldı. Buca'da oturulamayacak durumda olan 4 adresteki vatandaşlar, itfaiye ekiplerinin kontrolü eşliğinde tahliye edildi. Karşıyaka ilçesinde depremden dolayı bina dış cephesinden düşen sıva nedeniyle gerekli güvenlik önlemi alındı.

Fevzi Paşa Bulvarı üzerindeki tarihi bir yapının duvarından dökülen taşların tehlikeye neden olmaması için binanın etrafına güvenlik şeridi çekildi. Fen İşleri Dairesi Başkanlığı da gerekli çalışma yapmak üzere Fevzi Paşa Bulvarı'na yönlendirildi. Öte yandan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından Buca'da evleri tahliye edilen vatandaşlara battaniye ulaştırıldı, Buca Hasanağa Bahçesi'nde vatandaşlara çorba dağıtıldı."

KILIÇDAROĞLU'NDAN 'GEÇMİŞ OLSUN' MESAJI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'in Buca ilçesinde saat 03.29'da meydana gelen 4,9 büyüklüğündeki depreme ilişkin 'geçmiş olsun' mesajı paylaştı.

Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İzmir'de meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen deprem nedeniyle bölgedeki tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, herhangi olumsuz bir haberin olmamasını temenni ediyorum. Geçmiş olsun İzmir" ifadesini kullandı.

SOYLU İZMİR'DE

Konak ilçesinde bulunan Selahattinoğlu Cami minaresinin yıkılması sebebiyle bölgeye gelen Bakan Soylu; İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ve AFAD yetkilileri ile incelemelerde bulundu.

Burada açıklama yapan Bakan Soylu, "Bu yapı stokunun bir an önce değişmesi lazım. Allah muhafaza böyle bir yapı stokunda İzmir'de beklenen bir depremle karşılaşırsak anlaşılıyor ki daha sıkıntılı bir süreçle karşı karşıya kalabiliriz. Daha büyük, içimizi acıtacak, ülkemizi üzecek sorunlar ve maliyetler oluşturabilir. Bu açıdan buradaki yapı stokunu gördükten sonra bir kez daha oturup İzmir hakkında hep beraber değerlendirme yapmak lazım" diye konuştu.

Deprem hakkında bilgi veren Bakan Soylu, "Gece yarısı 03.29 civarında İzmir'de 4.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğümüzün yaptığı çalışmada 14.4 kilometre derinlikte meydana geldi. Gerek İzmir gerekse Ankara'daki ilgili bölümlerimiz değerlendirmelerini yaptı. 3 vatandaşımız atlamak suretiyle yaralandı. Birisinin durumu ağır. Şu anda müdahalesi yapılıyor. Toplam 31 vatandaşımız panik sebebiyle hastanelere başvurdu. Buca'ya da geçeceğiz. Allah'a şükür can kaybı yok ama yaklaşık 20 kadar binada çatlaklar, bir takım hasarlar söz konusu. Bu konuda tespit yapacağız" ifadelerini kullandı.

AA-İHA