İzmir Tabip Odası, 30 Ekim Cuma günü İzmir’de yaşanan depremin ardından rapor açıkladı. Dr. Çamlı, kamu kuruluşlarının zarar gördüğünü, alandaki sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğunu ve vaka sayılarının arttığını belirtti.

İzmir'de deprem sonrası vaka artış uyarısı


BİRGÜN EGE

İzmir 30 Ekim Cuma günü 6.9 şiddetinde depremle sarsıldı. Çevre illerde dahi hissedilen depremde en büyük yıkım ise Bayraklı’da gerçekleşti. İzmir Tabip Odası, düzenlediği basın toplantısıyla deprem değerlendirme raporunu kamuoyu ile paylaştı. Toplantıya Türk Tabipler Birliği İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten ve Prof. Dr. Feride Tanık katıldı.

İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, geçici yerleşim alanlarında alınacak tedbirlerin hayati önlem taşıdığını belirterek, “Başta geçici yerleşim alanları ve depremden etkilenen mahalleler başta olmak üzere kalabalık oluşumun engellenmesi, fiziki mesafe ve maske kullanımına özen gösterilmesi, gerekli hijyen ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Bu bölgelerde sağlık hizmetlerinin kesintisiz sürdürülmesi ve geçici yerleşim yerlerinde geçici koruma gruplarının olması gerekmektedir. Kanalizasyon ve su gibi hizmetlerin kesintisiz sağlanması gerekmektedir. Geçici yerleşim yerleri ne yazık ki bir süre daha kullanımda olacaktır. Yaklaşık 30 bin yurttaşın bu alanlarda ikamet edileceği tahmin ediliyor. Kış mevsimi koşulları göz önüne alındığında yağış ve soğuğu geçirmeyen güvenli çadırlar kullanılmalıdır” dedi.

KAMU KURULUŞLARI ZARAR GÖRDÜ

İl genelinde hasar gören sağlık merkezleri ile ilgili de bilgilendirme yapan Dr. Çamlı, “Bayraklı İlçe Sağlık Müdürlüğü binası ağır hasarlıdır. Bayraklı’da 3 Aile Sağlık Merkezi zarar gördü. Buca’da 4, Güzelbahçe’de 1, Karşıyaka’da 2, Karabağlar’da 1 ve Konak’ta 5 Aile Sağlık Merkezi binası hafif ya da orta dereceli hasar almıştır. Buca Seyfi Demirsoy hastanesinde ağır hasar vardır. Burada çalışanlar Buca Kadın Doğu Hastanesinde görevlendirilmiştir. Ege Üniversitesi hastanesinde ufak tefek çatlaklar var. Burada hizmet bir süre durdurulduysa da şu anda hizmet devam etmektedir. Tepecik Doğum Hastanesi’nin birleşim yerlerinde çatlaklar olduğu görülmüş ancak yapılan incelemede hizmete devam etmesinde risk olmadığı kararı alınmıştır” diye konuştu.

Dr. Çamlı özlerini şöyle sürdürdü: “Deprem öncesinde var olan bulaşıcı hastalıkların artması ve yenilerinin ortaya çıkması beklenen bir durum. Özellikle nüfus hareketliliği, geçici yerleşim alanı, altyapı sorunu, fiziki mesafenin olmaması, hijyen yetersizliği ve ağlık hizmetlerindeki aksamalar bu tarz salgınların artması konusunda etkilidir. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan haftalık Covid-19 durum raporlarına göre 19-25 Ekim haftasında aralarında İzmir’in de içinde bulunduğu 8 Ege ilinde hafta sayısı bir önceki haftaya göre yüzde 27 artış göstermiştir. Ülke genelinde hasta sayısındaki artış ise yüzde 20’dir. Ayrıca 31 Ekim’de İzmir’de test pozitifliği yüzde 23,8, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yüzde 30 olarak saptanmıştır. Depremde evi hasar gören bazı Covid-19 vakalarının geçici yerleşim yerlerinde barınmaları nedeniyle vakaların ve temaslıların izi kaybedildi. 2 Kasım 2020 tarihine dek evde izolasyonu olan 6 pozitif vakanın Buca ilçesindeki yurtlara yerleştirilmesinin mümkün olduğu görülmektedir.”