İzmir’in Seferihisar açıklarında gerçekleşen depremin üzerinden 1 yıl geçti. 117 kişinin hayatını kaybettiği depremin ardından depremzedelerin taleplerinden yalnızca emsal artışı talebi gerçekleşti. TMMOB ise emsal artışının yeni afetlere kapı aralayacağını ifade etti. Depremde yaklaşık 85 bin kişi evini kaybetmişti

İzmir’de depremden hiç ders almadık

BERKAY SAĞOL

İzmir’in Seferihisar açıklarında 30 Ekim 2020’de meydana gelen ve 117 kişinin yaşamını yitirdiği 6.9 büyüklüğündeki depremin üzerinden 1 yıl geçti. Deprem sırasında 8 bina kısmen, 5 bina tamamen yıkılırken, ağır, orta ve az hasarlı binaların yıkım çalışmaları devam ediyor. Yaklaşık 85 bin kişi evini kaybederken, depremzedelerin yalnızca emsal artışı talebi İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandı. Faizsiz kredi için yanıt alamayan depremzedelerin mağduriyetleri sürüyor.

Bayraklı Belediye Meclisi’nden oy birliğiyle çıkan yüzde 10 oranındaki emsal artış İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ekim ayı olağan meclis toplantısında görüşüldü. 30 Ekim 2020’de Bayraklı’da evleri yıkılan veya oturulamayacak hale gelen depremzedelerin evlerini yenileyebilmeleri için imar emsal artışı parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 olarak oy çokluğuyla kabul edildi.

Emsal artışı kararına ise TMMOB’dan tepki geldi. TMMOB’ye bağlı meslek odaları “yeni afetlere kapı aralayan karardan acilen vazgeçilmesini” istedi, hukuki süreç başlatacaklarını duyurdu.

Yapılan açıklamada, bölgedeki nüfusun yüzde 50-60 oranında artacağı ve bu kararın kent suçu olduğu vurgulandı. Açıklamada, “Karara imza atanlar bilmelidir ki, İzmir’de yaşanacak olası her afetten birinci dereceden kendileri sorumludur. Bu yurttaşların kayıpları, devlerin sorumluluğunda gerçekçi bir şekilde giderilmelidir. TMMOB’ye bağlı meslek odaları olarak yeni afetlere kapı aralayan karardan acilen vazgeçilmesini bekliyoruz. Aksi halde her türlü hukuki girişimde bulunacağız” ifadeleri kullanıldı.

BİNLERCE İNSANIN HAYATI DEĞİŞTİ

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, 30 Ekim 2020 saat 14.51’den sonra binlerce kişinin hayatının değiştiğini söyledi. Özkan, “Bir yılın sonunda varabildiğimiz nokta 750 tane teslime hazır konut, 800 tane ise 5-6 aya bitecek olan konutlar ve rezerv alanda 3 bin 500 civarı nisan ayı gibi teslim edilebilecek konutlar elde edilebildi. Bir yılın sonunda başka ne var elimizde dersek; parçalanmış aileler, ekonomik yetersizlikten üniversiteye gidemeyen öğrenciler, memleketine dönmek zorunda kalan aileler ve evleri oturulacak seviyeye gelsin de kiradan kurtulayım diye bekleyen çokça insan var. 79 bin bağımsız bölümün toplamda yaklaşık olarak sadece 5 bin tanesi teslim edileceği düşünürsek, 74 bin tane hala çivi çakılmamış ev var” dedi.

Depremzedenin kendi evini tekrar satın almak zorunda kaldığını belirten Özkan, “Buna kader demek biraz tuhaf olur. Depremzedelerin elinden devlet tutacak. Siyasetin içine hiç girmeyeceğiz hepsine aynı tutumu göstereceğiz dedik ve de uyguladık. Amacımız bunun tam tersini yapmak olsa idi; ‘1999 yılından itibaren verdiğimiz deprem vergileri benim evimi rahatlıkla karşılar üstüne yardım parası bile kalır’ der arkamıza yaslanır ve elimizi taşın altına koymazdık. Biz devletin sadece yardım etmesini istedik. Oluşturduğumuz üçgende belediye ayağı yapması gerekeni yaptı şimdi sıra devlette. Milletvekilleri aracılığı ile Meclis’e sunulacak olan sıfır faizli kredi konusu söz verildiği şekilde ekim ayı içerisinde sunulmadı. Sesimiz duyulmamaya devam ederse Ankara’ya yürüyeceğiz demiştik o planı iptal etmiş değiliz sadece erteledik” diye konuştu.