İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, depremden etkilenen ve yeniden yapılacak olan dairelerin maliyetinin yaklaşık 350 bin TL olduğunu, depremzedelerin bu maliyeti karşılayacak durumda olmadığını ve göç etmek zorunda kalacaklarını söyledi.

İzmir'de depremzedeler göç etmek zorunda kalacak

BERKAY SAĞOL

İzmir'de 30 Ekim günü meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremin üzerinden 5 ay geçti. Yaklaşık 85 bin kişi Bayraklı'yı terk etmek zorunda kalırken, depremzedelerin ve binaları deprem sonrasında yıkılan ev sahiplerinin sorunları çözümsüz kaldı.

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, depremzedelere verilen sözlerin tutulmadığını söyledi. Dernek binasında açıklama yapan Özkan, "Kentsel dönüşüm kredisinin 2 yıl geri ödemesiz 20 yıl vadeli ve aylık 0,30 gibi makul faiz oranlarında olması gerekmektedir. Buna ilaveten çoğunluğu gelir seviyesi düşük ve yaş sınırı yüksek olan depremzede vatandaşların evlerini yaptırabilme ihtimali olabilmesi için yaş haddi ve kredibilite konularında esneklik sağlanması gerekmektedir. Mevcut piyasa koşulları ve şu sıralar telaffuz edilen 100 metrekare bir dairenin maliyetinin 350 bin TL olduğu düşünüldüğünde, depremzedeler zoraki göçe zorlanmaktadır" dedi.

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

izmir-de-depremzedeler-goc-etmek-zorunda-kalacak-857274-1.

6306 sayılı kentsel dönüşüm kanunun 6/A maddesiyle depremzedelerin hak kayıplarına uğradığını belirten Özkan, "Proje alanlarındaki binalar 7 kattan 5 kata düşürülmesinden dolayı depremzedelerin evleri 130 metrekareden 80 metrekareye düşmüş, yeni evleri çekilecek kuralara istinaden hangi kat ve hangi konumda olacağı belirsizdir. Aynı zamanda proje alanında bulunan ağır hasarlı bina sahipleri rezerv alandan ilave hak sahipliğine başvuramadılar. Proje alanlarında bulunan orta ve az hasarlı olup, resen yıkılan binaların DASK ödemeleri yapılmamıştır" diye konuştu.Depremzedelere yapılan yardımların Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı şekilde

yapılmadığını dile getiren Özkan, "Yapılan yardımlar bina tahliye sürelerine göre ayrıştırılmış, insanlar ağır hasarlı binalardan yük taşıma asansörü ile dış cepheden giriş yapmak ve belirli kişi sayısı ile evine girmek koşulu ile 1 saatte eşya tahliye etmeye zorlanmıştır. Bu şekilde evlerine girenlere eşyalarını aldıkları kanaati ile 30 bin TL'lik eşya yardımı yapılmamıştır. İşyerlerini kaybeden esnafa da yeterli destek verilmedi" ifadelerini kullandı.