İzmir’de depremin üzerinden 8 ay geçti ama depremzedelerin barınma sorunları çözülmedi. Depremzedeler, “Kordon’da çadır kuracağız, burada kalacağız” dedi.

İzmir’de depremzedeler isyanda: Çadırda kalacağız!

Berkay SAĞOL

İzmir’de geçen yıl 30 Ekim’de meydana gelen, 117 kişinin yaşamını yitirdiği 6,9 büyüklüğündeki depremin ardından evsiz kalan binlerce yurttaş, hâlâ sorunlarına çözüm bekliyor. Depremin üzerinden geçen 8 ayda tek yapılan hasarlı binaların yıkımı oldu. Depremzedelere verilen pek çok söz ise tutulmadı.

Depremzedeler, kendilerine verilen sözlerin tutulmaması durumunda, talepleri kabul edilene dek Alsancak Kordon’da bulunan Gündoğdu Meydanı’na çadır kuracaklarını ve burada kalacaklarını duyurdu.

Depremzedeler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletilmek üzere taleplerini dile getirdikleri dilekçeleri, AKP İzmir Milletvekili Necip Nasır ile AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’ye teslim etti. Proje alanındaki tüm konutlara hasar durumuna bakılmaksızın aynı hak sahipliğinin tanınmasını isteyen depremzedeler, bunun yanında 2 yıl geri ödemesiz 18 yıl vadeyle kredi talep etti.

DASK’ın bazı depremzedelere kısmi ödeme yaptığını belirten depremzedeler, bu haksızlığın giderilmesini de istedi.

İNŞAATLAR DENETLENSİN

Depremzedelerin diğer talepleri ise şöyle: “Hak kayıplarının önüne geçilmesini istiyoruz. Yeni yapılan konutlar hak sahiplerine teslim edilirken, deprem öncesinde sahip olduğu dairesinin kendi binasında, mümkün mertebe eşdeğer olmasını talep ediyoruz. Proje alanında bulunan inşaatlarda teknik ve yapısal bazı hatalar yapıldığını görüyoruz. Bunun yanında inşaat malzeme kalitesinin de rezerv alandaki kaliteyle aynı olmadığını gördük. Yaşanan bu afetten sonra doğal olarak daha sağlam bir binada yaşamak istiyoruz. Dolayısıyla bu inşaatların gerektiği gibi denetlenmesini ve düzeltilmesini talep ediyoruz.”

ARTIK YORULDUK

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan da “Biz artık yorulduk, çözüm noktasının cumhurbaşkanı olduğunu biliyoruz ve sesimizi kendisine duyurmak istiyoruz. Bu taleplerimiz kendisine ulaştığında kredi konusunun çözüleceğini umuyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi de emsal ve kat artışını gerçekleştirirse depremin vurduğu 500 bin çaresiz İzmirli hayata tekrar tutunacak” dedi.