İzmir Büyükşehir Belediyesi Uluslararası Engelsİzmir 4. Kongresi kapsamında "Ebeveyn Merkezi, İhtiyaçlar ve Olasılıklar” başlıklı bir çalıştay düzenledi. Tarihi Saat Kulesi de "Otizme Mavi Işık Yak" kampanyasını desteklemek amacıyla mavi renkte ışıklandırıldı.

İzmir’de engelli bireylerin sorunları için çalıştay düzenlendi

BİRGÜN EGE

İzmir Büyükşehir Belediyesi Uluslararası Engelsİzmir 4. Kongresi kapsamında "Ebeveyn Merkezi, İhtiyaçlar ve Olasılıklar” başlıklı bir çalıştay düzenledi. 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü'nde Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenen çalıştayda engelli bireylerin ve ailelerinin yaşadığı sorunlar değerlendirildi.

Çalıştaya İzmir dışındaki programı nedeniyle video mesajla katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Engelsİzmir yolculuğumuzu 'Başka Bir Engelli Politikası Mümkün' vizyonu ile güçlendirerek devam edeceğiz” dedi. Büyükşehir Belediyesi’nin engelli yurttaşların hayatını kolaylaştırmak için yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Soyer, “Hizmetlerimizi engelli bireylerin temel hakları olan, katılımcı demokrasi politikaları, aile politikaları, sağlık politikaları, eğitim politikaları, ulaşım politikaları ve istihdam politikaları perspektifinde yürütmekteyiz. Bu kapsamda, Uluslararası ve Ulusal İnsan Hakları ve Engelli Hakları mevzuatından beslenerek engelli haklarının kentimizde var olması ve güçlendirilmesi konusunda emek veriyoruz” dedi.

SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ KONUŞULDU

Engelsizmir 4. Dönem Kongre Başkanı Doç. Dr. Levent Köstem de yaptığı konuşmada ailelerin, çocuklarının rehabilitasyonunda çok önemli rolü olduğunu vurgulayarak Büyükşehir Belediyesi Ebeveyn Bilgi ve Eğitim Merkezi'nin önemine değindi.

Moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fak. Öğretim üyesi Prof. Dr. Esin ÇeberTurfan'ın çevrimiçi olarak yaptığı çalıştayda konuşan Sosyolog ve Davranış Analisti Fatma Turgut Uluslararası aile ve toplum merkezlerinden örnekler vererek Aile Temelli Merkezler ve Sunulan Hizmetleri aktardı.

Özel Eğitim Uzmanı Banu Bahçeci de özel gereksinimli bireylerin gelişiminde aile katılımının önemini vurgulayarak, ailelerin çocuklarının yeterlilikleri ve yetersizlikleri hakkında detaylı bilgiye sahip olmaları gerektiğini söyledi.

Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Doğan farklı gelişim gösteren çocukların akran ilişkileri ve akran zorbalığı ile ilgili bilgiler verdi ve tek başına öğrencilerle çalışmanın önemli olduğunu ancak ekip çalışması mantığıyla ailenin de sürece dahil olması gerektiğini vurguladı. Türkiye Down Sendromu Derneği Genel Sekreteri Fulya Ekmen ise yürüttükleri “İş Koçu Destekli İstihdam Programı” hakkında bilgi verdi.

İzmir Büyükşehir BelediyesiKonak'taki tarihi Saat Kulesi'ni "Otizme Mavi Işık Yak" kampanyasını desteklemek amacıyla mavi renkte ışıklandırdı.

izmir-de-engelli-bireylerin-sorunlari-icin-calistay-duzenlendi-860260-1.