DİSK Ege Bölge Temsilciliği ‘Gelirde Adalet, Vergide Adalet’ kampanyası doğrultusunda basın açıklaması düzenledi. İşçiler, AKP hükümetini istifaya çağırarak, gelirde ve vergide adalet istediklerini belirtti.

İzmir’de işçiler sokağa indi

GEYSU MALAY

DİSK Ege Bölge Temsilciliği, “Gelirde Adalet, Vergide Adalet” kampanyası doğrultusunda Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Emekten, halktan yana bütçe için omuz omuza’ sloganıyla gerçekleştirilen basın açıklamasında binlerce emekçi AKP iktidarını istifaya davet etti. Basın açıklaması öncesi bir araya gelen sendikalı emekçiler Kordon, Pasaport ve Şair Eşref Bulvarı üzerinden 3 farklı yerden yürüyüş gerçekleştirdi. Açıklamaya; sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler de destek verdi.


Basın açıklamasını okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, gelirde ve vergide adalet için 1 günlük genel grev kararı aldıklarını açıkladı. Sarı, diğer sendikalara da genel grev çağrısı yaptı. DİSK’in genel grev kararının 18 Kasım için geçerli olduğu açıklandı. Sarı, “1 Ekim’den beri Türkiye’nin dört bir yanında işyeri işyeri, meydan meydan taleplerimizi yükseltiyoruz. Ülkeyi yönetenler ısrarla yükseliş, şahlanış masalları anlatırken bizler gerçekleri anlatıyoruz, taleplerimizi haykırıyoruz. Siz hangi yükselişten bahsediyorsunuz. Bizim her gece uykularımız kaçıyor. Yarın nelere zam gelecek, eriyen ücretlerimizle nasıl geçineceğiz, kapıya dayanan kara kışı nasıl atlatacağız bilmiyoruz. Her sabah yoksulluğun ve işsizliğin arttığı bir güne uyanıyoruz. Dün aldığımızı bugün alamıyoruz. Her sabah paramızın döviz ve zamlar karşısında adeta pula döndüğünü görüyoruz. Avrupa’nın en düşük ikinci asgari ücreti Türkiye’de diye haykırıyorduk. Bugün durum daha da kötü. Patronlar rekabet gücü kazansın diye sadece Avrupa’nın değil dünyanın en ucuz işçilerinin yaşadığı ülkelerden biri haline geliyoruz” diye konuştu.

İktidarın işsizler ülkesi yarattıklarına vurgu yapan Sarı, “Dünyanın en kelepir emekçileri, en kelepir memleketi diye hava atıyorlar. Yeter artık! Bu kaderi biz yazmadık ama bozacak olan biziz. İşçinin patronundan yüksek oranda vergi verdiği bu adaletsiz düzene son vermeliyiz. Senelerdir işverenleri besliyorlar. İş işçiye, emekçiye, emekliye gelince seçimden seçime vaatler verip sonra unutuyorlar. İşsizlik Sigortası Fonu’nu bile işverenlere aktaracak kadar pervasızlaşıyorlar” ifadesini kullandı.

Sarı şunları dile getirdi: “Bu ülke bu halk artık nefes almak istiyor. Halkın ekmeğini savunmak için bütçede ve asgari ücrette acil önlemler istiyoruz! Gelirde ve vergide adalet istiyoruz. Bu kış kara kış olacak . Ya işçilere emekçilere, ya da sesimize kulak tıkayan iktidara.”