İzmir'de Narlıdere ve Balçovalı kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek istenmesine karşı bir panel düzenledi.

İzmir'de kadınlar bir araya geldi: İstanbul Sözleşmesi yaşatır

BİRGÜN İZMİR

İzmir’de kadınlar “İstanbul Sözleşmesi yaşatır, vazgeçmiyoruz” diyerek Narlıdere Kültür ve Cem Evi’nde panel düzenledi.

Pandemi tedbirlerine uygun şekilde açık havada yapılan etkinliğe, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, Narlıdere ADD, Alevi Bektaşi Kültürünü Tanıtma Derneği, CHP Balçova ilçe Örgütü, Emek Partisi Balçova İlçe Örgütü, Narlıdere Demokrasi Platformu, Narlıdere DİSK Emekli Sen, Narlıdere Kent Konseyi Kadın Meclisi de katıldı.

Etkinlikte konuşmacı olan Avukat Zeynep Ferda Demirbaş, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nin ilk imzacısı olduğunu söyledi.

İlk kez uluslararası bir sözleşmede kadına yönelik şiddetin insan hakları ihlali sayıldığını belirten Demirbaş, “Devletler, toplumsal cinsiyet eşitliğini savunmak, geliştirmek durumunda kaldı. Sözleşmeyle birlikte ev içi şiddet kavramının yasalarda yer aldığının altını çizen Demirbaş, “Aile içi şiddetten farksız olarak, evde yaşayan ve şiddete maruz kalan herkesi korumaya dönük bir tanım aldı. Sözleşme, bahsedildiği gibi bir aile yapısını bozmuyor, aile tanımı bile yer almıyor. Devletlere şiddeti önleme yükümlülükleri getiriyor. Kadınının korunmasını, failin ise cezalandırılmasını hükmediyor” dedi.