Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinin gündeme gelmesine kadınlar tepki göstermeye devam ediyor. Kadınlar Alsancak'ta oturma eylemi gerçekleştirdi. Eyleme KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen de katıldı.

İzmir'de kadınlar İstanbul Sözleşmesi için oturma eylemi yaptı

BERKAY SAĞOL

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinin gündeme gelmesine karşı kadınların eylemi sürüyor. İzmir'de kadınlar, Alsancak İskelesi önünde altında oturma eylemi gerçekleştirerek bir açıklama yaptı. Eyleme KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen de katıldı.

Yapılan açıklamada, İstanbul Sözleşmesi'nin kadınların eşitlik mücadelesinin evrensel boyutta kaleme alınmış en önemli yazılı metinlerinden biri olduğu vurgulanarak, Tarih boyunca milyonlarca kadının direnişinden beslenerek yasal düzlemde ve uluslararası çapta elde edilen en önemli kazanımlardan biridir, İstanbul Sözleşmesi. İstanbul Sözleşmesi bu ülkede yaşayan herkesi; cinsiyet, ırk, renk, dil, din, görüş, ulusal veya sosyal köken, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği, engellilik, medeni hal, göçmen veya mülteci statüsüne dayalı olarak ayrımcılık yapılmasının önüne geçerek şiddete karşı korumaktadır. Hukuk devleti iddiasında olan bir ülkenin iktidar partisi, amacı şiddeti önlemek ve toplumsal cinsiyet eşitliği sağlamak olan barışçıl ve pozitif bir sözleşmeyi hiçbir makul gerekçeyle feshedemez" denildi.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'Nİ TARTIŞMAK, CANLARIMIZLA PAZARLIK YAPMAKTIR"

Sosyal medyada paylaşılan, hayat dolu, gülümseyen fotoğraflarıyla yası tutulan kadınların, İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı yaşayacağı belirtilirken, "İstanbul Sözleşmesi çeviri bir metin değildir. Türkiye’nin kurucu üye olduğu Avrupa Konseyi’nin bir sözleşmesidir. Sözleşme yazılırken, yazım ekibinin lideri Türkiyeli bir kadın, Gülsün Bilgehan’dır. Sözleşmeyi kaleme alan 8 kişilik komitede bir Türkiyeli akademisyen daha bulunmuştur, Feride Acar. Ve tüm süreç boyunca ülkemizdeki bütün STK'lar konuya dahil olmuştur. Haklarımızdan vazgeçmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi, kadınları, çocukları ve LGBTİ+’ları fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddetten korumayı hedefler. Toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti yani bir insana cinsel yönelimi dolayısıyla uygulanan ve mağdurlarını orantısız biçimde etkileyen şiddetti önler. İstanbul Sözleşmesi her cinsiyet ve cinsel yönelimden kişiye kamusal ve özel alanda eşitlik sağlar" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: "Geldiğimiz noktada, AKP’li kadınların bile, sağladığı güvenceleri görerek savunduğu İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz. Her gün babası, kocası, abisi, amcası, eski kocası, sevgilisi, eski sevgilisi tarafından öldürülmüş kadınların isimlerine ağıtlar yaktığımız bu ülkede, İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmak, canlarımızla pazarlık yapmaktır. Hayatlarımız pazarlık konusu değildir. Haklarımızı, toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesi doğrultusunda koruyan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi veya sözleşmeyi değiştirmeyi kabul etmiyoruz. Devletin ve dolayısıyla hükümetin birinci görevi, sözleşmenin tüm maddelerinin pratik uygulamalarını sağlayacak yasaları uygulamaktır. İstanbul Sözleşmesi’nin muhatabı olan bizler, dün, bugün olduğu gibi yarın da haklarımızı savunmak için her yerde olacağız."

izmir-de-kadinlar-istanbul-sozlesmesi-icin-oturma-eylemi-yapti-770345-1.

DİKİLİ’DE TEKNE GEZİSİ

Dikili Kadın Platformu üyeleri de bugün İstanbul sözleşmesi yaşatır kampanyası kapsamında tekne gezisi düzenleyerek, Dikili kıyılarında attıkları sloganlarla farkındalık yaratmaya çalıştılar. Tekneyi pankart ve dövizlerle donatan kadınlar akşam saatlerinde son bulan tekne eylemlerinin ardından Atatürk Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdiler.