İzmir'de kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde bir araya geldi. Yapılan açıklamada, "Bizler patriyarkaya karşı birbirimizin suç ortağıyız" denildi.

İzmir’de kadınlar sokakta: 8 Mart’ta geceyi aydınlatıyoruz

BİRGÜN EGE

Her yıl olduğu gibi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınlar Türkiye’nin dört bir yanında sokağa çıktı. Kadınlar İzmir’de de Feminist Gece Yürüyüşü için Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde toplandı. Buradan yürüyüşe başlayan kadınlar, Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, "8 Mart 1857 yılında New York’tan yükselen alevler, İran’da başörtüsünü yakan kadınların isyanı; ‘Ses var devlet yok’ diyen halkların öfkesiyle 8 Mart’ta geceyi aydınlatıyoruz. İnşaat sermayesine terk edilen kentlerin yarattığı enkazın altında kalan devlete, homofobiye-transfobiye, kadın cinayetlerine, şiddete, patriyarkaya, patriyarkal kapitalizme, ırkçılığa, savaşa, faşizme, OHAL’e, erkek-devlet şiddetine karşı kadınların, LGBTİQ+’ların, lubunyaların öfkesi ve isyanı ile buradayız. Çünkü bizler patriyarkaya karşı birbirimizin suç ortağıyız" denildi.

izmir-de-kadinlar-sokakta-1135487-1.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Açıklamada, "Artan enflasyon karşısında yoksulluk, barınma ve gıda krizi her geçen gün artıyor. Ekonomik kriz bizlerin hayatında katmerli bir yük olarak yaşanıyor. Kadınlar giderek yoksullaşıyor, genç kadın işsizlik oranı her geçen gün artıyor. Artan yoksulluğu erkek şiddeti ile yönetmeye çalışan AKP, İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmesi ile beraber şiddetle bizi baş başa bıraktı. Sözümüz var barışın ülkesini kuracak, bizleri kimliğimize, yönelimimize, nereli olduğumuza bakmadan şiddetin karşısında koruyan İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz. Kadın-LGBTİQ+-çocuk düşmanlarına, fetvalar ile hayatımızı yönetmeye çalışanlara, haklarımıza saldıranlara, İstanbul Sözleşmesi'ni fesh edenlere, failleri aklayanlara, cezasızlık ile ödüllendirenlere, bizi enkaz altında bırakanlara oy yok. Yıkıntılar arasından birbirimize uzattığımız dayanışmayla, erkek-devlet şiddetinin karşısında birleşen ellerimizle, öfkemiz-isyanımız-yasımız-neşemiz-mücadelemizle hükümet istifa" ifadeleri kullanıldı.

izmir-de-kadinlar-sokakta-1135491-1.