İzmir'de Maskematik sayılarının artırılacağını açıklayan Tunç Soyer, "Maskelerin dağıtımını başından itibaren biz yapsaydık, ne eczacılarımız, ne vatandaşlarımız mağduriyet yaşardı. Maskeyi neden biz dağıtmayalım? Biz de bir devlet kurumuyuz" dedi

İzmir'de maskematik sayısı artırılacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tunç Soyer Radyo Trafik İzmir özel yayınına konuk oldu. Trafik TV’den de canlı yayınlanan programda Soyer, salgın döneminde aldıkları tedbirlerden ramazan ayında yapılacaklara ve toplu ulaşımda alınan önlemlere kadar birçok konuda önemli açıklamalar yaptı. Maskematik sayısının 17’ye çıkacağını belirten Başkan Soyer, “Virüs ne CHP’li ne AK Parti’li, ne patron, ne işçi tanıyor” diyerek, hükümete birlikte çalışma çağrısında bulundu.

Koronavirüsün yayılımını engellemek adına belediye olarak yaptıkları çalışmaları anlatan Soyer, kendilerine destek olan İzmirlilere teşekkür etti. Salgının ardından yaşanacak ekonomik kriz nedeniyle çok insanın canının yanacağına işaret eden Tunç Soyer, “Biz de bir kamu kuruluşuyuz.” diyerek hükümete çağrıda bulundu. Soyer açıklamalarında maskematikler, seyyar pazarlar ve salgın döneminde toplu ulaşım da değindi.

SEFER SAATLERİ YENİDEN DÜZENLENECEK

Koronavirüs salgınını önlemek için alınan tedbirlerin ardından toplu ulaşım kullanımının tüm Türkiye’de olduğu gibi İzmir’de de muazzam şekilde azaldığını anlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “1 milyon 800 binden 250 bine düşen bir kullanım vardı. Araçlarda çok az kişi yolculuk ediyordu, ciddi bir gider söz konusuydu. Sefer sayılarını azaltmaya karar vermiştik. Sokağa çıkma yasağının bitmesinin ardından büyük bir akım oldu. Biz seferleri seyreltelim derken vatandaşlar tekrar sokağa çıkmaya başladı. Seferleri önümüzdeki hafta yeniden düzenleyeceğiz. Toplu taşıma araçları çalıştıkça, pazarlar ve marketler açık oldukça hastalık yayılmaya devam edecek. Seferleri artırabiliriz ama vatandaşlarımızın evden çıkmasını teşvik eder bir noktaya gelebiliriz. Biz babamızın parasını harcamıyoruz, vatandaşın parasını harcıyoruz. O yüzden daha titiz olmalıyız.” şeklinde konuştu.

MASKEMATİK SAYISI 17’YE ÇIKACAK

Soyer, geçtiğimiz hafta hayata geçirdikleri “Maskematik” sisteminin 10 metro istasyonunda faal duruma geldiğini, bu hafta sonuna kadar 7 istasyona daha yerleştirileceğini açıkladı. İzmirim Kartlar ile bedel ödemeden kolayca ulaşılan maskelerin üretimini kendilerinin yaptığı hatırlatan Soyer, günde 50- 60 bin maske üretebildiklerini, bu sayede maskematik sistemini hayata geçirdiklerinden bahsetti.

'MASKEYİ NEDEN BİZ DAĞITMAYALIM? BİZ DE BİR DEVLET KURUMUYUM'

Satışının yasaklanmasının ardından ücretsiz maskelerin dağıtım şeklinin de yanlış olduğunu savunan Başkan Soyer, “Maskelerin dağıtımını başından itibaren biz yapsaydık, ne eczacılarımız, ne vatandaşlarımız mağduriyet yaşardı. Bu süreç el ele verilmesi gereken bir süreç. Biz de bir kamu kurumuyuz, ben de bir devletim. Biz niye dışarıda kalalım. Siyasi görüş ayrımı yapılacak bir dönemde değiliz. Virüs ne CHP’li ne AKP’li, ne patron, ne işçi tanıyor. Hepimiz aynı tehditle karşı karşıyayız. Bu ayrıştırmalardan şimdi kurtulamıyorsak ne zaman kurtulacağız? El birliğiyle salgının tahribatını azaltmaya çalışmalıyız. Maskeyi neden biz dağıtmayalım, yardım paketini niye hep birlikte götürmeyelim?” ifadelerini kullandı.

'BİRLİKTE ÇALIŞIRSAK ÇOK DAHA AZ CAN YANACAK'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Salgının tahribatını azaltmak, vaka sayısını düşürüp vefat sayısını en aza indirmek istiyorsak birbirimize ihtiyacımız var.” derken ancak işbirliği yaparak gücün birleştirilebileceğine vurgu yaptı. Soyer, “Eğer ben sokağa çıkma yasağını televizyondan vatandaşla birlikte duyuyorsam bunda büyük bir eksiklik var demektir. Önceden biliyor olsaydık organizasyonu dört dörtlük yapabilirdik. Bu dönem el ele vermemiz gereken bir dönem. Birlikte çalışırsak çok daha az can yanmış olacak.” sözlerini sarf etti.