Sağlık Bakanı Koca, Omicron varyantının Türkiye’de 6 kişide görüldüğünü açıkladı. Vakaların 5’i İzmir’de, 1’i İstanbul’da. Prof. Dr. Sayıner, varyantın İzmir’de görülmesinin sebebinin belli olmadığını belirterek, lokal yayıldığına dikkat çekti.

İzmir’de Omicron vakaları araştırılıyor

Güney Afrika’da tespit edildikten sonra Omicron olarak adlandırılan yeni varyant, Türkiye’ye de sıçradı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, “Bizde 6 Omicron vakası var. İstanbul’da 1, İzmir’de 5 vaka var” dedi.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, “Hastalara ulaşıldı. Sağlık durumları iyi. Uzmanlar bu varyantın diğerlerinden daha hafif olduğunu belirtti. Mücadele sürecek. Omicron varyantına yakalanan 5 kişinin yurt dışı bağlantısı yok. Virüse yakalanan 5 kişinin tedavisine evde devam ediliyor” dedi.

Kısa bir süre içinde 50’ye yakın ülkeye yayılan Omicron varyantının Türkiye’de de görülmesinin beklenmeyen bir durum olmadığını ve bu sayının hızla artabileceğini belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Sayıner ise aşılanmanın önemine dikkat çekti.

Prof. Dr. Sayıner, “Vakaların yurt dışı kaynaklı olmaması demek lokal bir yayılmanın başladığı anlamına gelir. Bu da oldukça riskli bir durum. İngiltere ve Avrupa’nın birçok ülkesinde de Omicron varyantı lokal olarak yayılıyor. Omicron varyantı, Delta varyantına göre daha baskın, daha hızlı yayılıyor ve bağışıklıktan kaçabiliyor. En azından şu ana kadar elimize ulaşan veriler bu yönde. Varyantın vaka sayısını 2 katına çıkarması ortalama olarak 2 gün sürüyor. Örneğin İngiltere’de yapılan bir hesaplamaya göre yeni yıla kadar yaklaşık 1 milyon kişinin enfekte olacağı tahmin ediliyor” dedi.

‘VAKALARDA ŞU ANA KADAR CİDDİ ARTIŞ YOK’

Omicron varyantının İzmir’de görülme sebebinin ise tam olarak bilinmediğini dile getiren Prof. Dr. Sayıner, şunları söyledi: “Türkiye’de 16 tarama merkezi var. Bir test pozitif çıktığı zaman bu merkezlere sekans testine gönderiliyor ve burada varyant tespiti yapılmaya çalışılıyor. Omicron varyantının İzmir’de görülmesinin sebebi ise bu merkezin İzmir’de daha iyi çalışması da olabilir, 16 merkezin her ili kapsamaması da olabilir. Tam olarak bilmiyoruz ancak şu anda çok ciddi bir vaka artışı yok. Önümüzdeki süreçte göreceğiz.”

Herkesin en az 2 doz BionTech aşısı ve zamanı gelenlerin ise üçüncü doz aşılarını mutlaka olmasını gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Sayıner, “Aşılamanın ve enfeksiyonu geçirmenin üzerinden uzun süre geçtiyse kaçabiliyor. Antikor seviyesi yüksek olunca bağışıklıktan kaçamıyor ve kişiler korunabiliyor. Antikorun miktarı çok önemli. Üçüncü doz aşıların mutlaka yapılması lazım. Belki hepimiz enfekte olacağız; fakat şimdilik Omicron’a yakalananların daha hafif atlattıklarına ilişkin bulgular var. Varyant toplumda yayılıp aşısızları bulduğu zaman ağır enfeksiyonlar görebiliriz” diye konuştu.