İzmİr’de CHP 2.Bölge Milletvekili Adayı Mustafa Moroğlu, ezilenlerin ve mücadele edenlerin yanında durduğu yaşamına, şimdi parlamenterlik...

İzmİr’de CHP 2.Bölge Milletvekili Adayı Mustafa Moroğlu, ezilenlerin ve mücadele edenlerin yanında durduğu yaşamına, şimdi parlamenterlik şapkasını da eklemek için gece gündüz çalışıyor.
AKP’nin iki Bakan ile İzmir’de devlet olanaklarını da kullanarak yeni bir güç olma yolu denediğini söyleyen Moroğlu, “İzmir’in daha önce de iki Bakanı vardı. 9 yılda İzmir’in iki bakanı ne yaptı da, şimdi iki Bakan İzmir adaylıklarıyla proje üstüne proje açıklayarak, toz pembe bir İzmir tablosu yaratma peşinde koşuyor? Aslında iki adayın her açıklaması, kendi bakan arkadaşlarının eksikliğini ortaya koyuyor. Bizim söz söylememize gerek bırakmıyor”  dedi. Geceleri köyleri gezerek çiftçinin sorunlarını dinleyen, gündüzleri İzmirli işçinin, işsizlerin, kadınlarının, üniversite adayı gençlerin, engellilerin ve toplumun diğer tüm kesimlerinin taleplerini dinleyen Moroğlu, seçilmesi halinde İzmir’de yapmak istediklerini seçmenlerine anlatıyor. Mustafa Moroğlu, 1958’de Denizli’nin Güney ilçesinde doğdu. Hayatının ilk tepkisini, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamı ile ilgili “Asıldılar” haberini okuduğu gazeteyi gördükten sonra verdi. Moroğlu, bu haberi eline alarak daha ilköğretim çağında okuldaki öğrenci arkadaşlarını saygı duruşuna davet etmesiyle hiç son vermeyeceği mücadele yaşamına ilk adımı attı.
Lise yıllarında Ortaöğrenim Derneği”nin kurulmasına öncülük etti. Okulda gördüğü yanlışlara arkadaşlarını da örgütleyerek tepki gösterdi.  Öğrencilik yıllarında demokratik lise, özerk demokratik üniversite; çalıştığı fabrikalarda da iş güvenliği ve sınıf sendikacılığı için mücadele eden Moroğlu, yurttaşlarının günlük yaşamlarında karşılaştıkları sorunların çözümü için verdikleri mücadelede ya önlerinde ya da yanı başlarında durdu. TARİŞ olaylarıyla ilgili olarak 15 yılla yargılandığı davadan altı yıl ceza aldı. Siyasi tutuklu olarak çeşitli cezaevlerinde bulunan Moroğlu, cezaevinden çıktıktan sonra çeşitli yerlerde çalıştı. Ancak sivil polislerin Toros otomobilleriyle yanaştığı işyerlerinden, “Çalışkansın ama…” diye başlayan cümlelerle evine gönderildi. Hayat onu iş adamı olmaya zorlamıştı.
Siyasi mücadelesine 1989 yılından SODEP ile başlayan Moroğlu daha sonra SHP-CHP içerisinde sosyal demokrat ideolojiyi rehber alarak devam ettirdi. SODEP bünyesinde Konak İlçe Eğitim Komisyonu Sekreterliği yaptı. 1992 seçimlerinde SHP Seçim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi. İki yıldır Balçova İlçe Başkanlığı ve kurultay delegeliği yapıyor.
İzmir Sosyal Demokrasi Derneği’nin kuruluşunda yer aldı ve iki yıl boyunca başkanlığını yaptı. İzmir Sosyal Demokrat Platform Dergisi’nin yayınına öncülük etti. Denizli Güneyliler Vakfı’nın kurulmasına önderlik etti. Dostluk Dayanışma Vakfı’nın aktif bir üyesi olarak her alandaki dayanışma mücadelesine destek oldu.
Seçim sürecinde gündüz, akşam ve gece olmak üzere üç ayrı çalışma programıyla seçmenlere ulaşan Moroğlu, herkesin her kesimin çekinmeden ulaşabileceği bir milletvekili olmak için çaba sarf etti. Gülsen Candemir