Toplu ulaşımda ‘yeşil devrime’ imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, başlattığı karbon salınımını düşürme çalışmalarını şimdi elektrikli otobüslerle sürdürüyor

İzmir’de sürdürülebilir toplu ulaşım modeli

ERSOY YAŞAR - @ersysr
ersoy@otosafari.com

Çalışmalar kapsamında, yerli teknolojiyle Bozankaya firması tarafından üretilen 20 elektrikli otobüs, 8.800.000 avro maliyetle kente kazandırıldı. Sınıfındaki dizel bir araca kıyasla yüzde 87 oranında yakıt tasarrufu sağlayan, eğimli arazilerde iniş sırasında ve fren yapıldığında enerji üretebilen Türkiye’nin ‘tam elektrikli ilk otobüs filosu’ İzmir’de 10 farklı hatta aktif olarak kullanılıyor. Egzoz gazından kaynaklanan hava kirliliğini tamamen ortadan kaldıran araçlar, gün içinde hiç durmaksızın 250 kilometre yol alabiliyor ve klima açıkken 13 saat, klimasız 16 saat çalışabiliyor. Motor gürültüsü ve sarsıntısını da tamamen ortadan kaldıran yeni otobüslerde, cep telefonlarının şarj edilmesine olanak sağlayan USB soketler de yer alıyor.

izmir-de-surdurulebilir-toplu-ulasim-modeli-334998-1.

Güneş enerjisiyle şarj edilecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, filosunu kendi ürettiği elektrikle çalıştırmak için güneş enerjisi santrali de kuruyor. ESHOT’un Buca’daki atölye binalarının çatılarında kurulan toplam 10 bin metrekarelik alanda güneş enerjisi santrali, yıllık yaklaşık 1.38 MW elektrik enerjisi üretecek. 3 bin 680 adet fotovoltaik panelden oluşan güneş enerjisi santralinde üretilen enerji ile çevre dostu tam elektrikli otobüsler şarj edilecek. Böylelikle yıllık 5 bin tonluk karbon salınımının da önüne geçilecek. Sisteme eklenen engelli araç şarj istasyonu ve iki aracı aynı anda şarj edebilecek elektrikli binek araç şarj istasyonu da ücretsiz hizmet verecek.

izmir-de-surdurulebilir-toplu-ulasim-modeli-334996-1.

Tam elektrikli otobüslerin enerji gereksinimini kendi ürettiği güneş enerjisiyle çalıştırarak hava kirliliğinin azaltılmasında da adım atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği Komisyonu kapsamında oluşturulan ve temel amacı küresel ısınmayla savaşan bir dünya için yenilenebilir ve temiz kaynakların kullanımını özendirmek ve desteklemek olan Başkanlar Sözleşmesi’ne 2015’te imza atmıştı. Sözleşme gereği yereldeki tüm paydaşlarla birlikte 2020’ye kadar sera gazı salınımını en az yüzde 20 azaltmayı taahhüt eden belediye, bu hedefe yönelik yatırımlarını da sürdürüyor.

izmir-de-surdurulebilir-toplu-ulasim-modeli-334999-1.

Çevreci ulaşıma ‘onur’ ödülü
Elektrikli otobüs filosunu kuran ve bu araçlarda kullanacağı elektriği kendi santralinde üretmek için hazırlıklarını sürdüren ESHOT, bu çalışmaları için Uluslararası Toplu Taşımacılık Birliği’nin ‘Çevre ve Sürdürülebilir Gelişme Ödülü’ne layık görüldü.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü’nün hayata geçirdiği ‘Elektrikli Otobüs ve Güneş Enerjisi Santrali Entegre Projesi’, bu alanda dünyada ilk olması nedeniyle Uluslararası Toplu Taşımacılık Birliği (UITP) tarafından verilen ‘Çevre ve Sürdürülebilir Gelişme Ödülü’ne layık görüldü. Ödül, ESHOT’a, Kanada’daki ‘Dünya Toplu Taşımacılar Zirvesi ve Fuarı’nda verildi.

izmir-de-surdurulebilir-toplu-ulasim-modeli-334997-1.

İlk etapta 20 elektrikli otobüsü hizmete sunan ESHOT’un 400 elektrikli otobüs alımı için hazırlattığı fizibilite raporu da Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanarak yatırım bütçesine alındı.