İzmir'de tiyatroya zorunlu bir ara

BirGün EGE

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf'ının (TAKSAV) 8 yıldır düzenlediği Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali, bu yıl Covid-19 salgını nedeniyle ertelendi.

Festival bu yıl düzenlenseydi temasını “direnç” olacağını belirten TAKSAV İzmir Temsilcisi Yasemin Sağlam, “Festivalimizi gerçekleştiriyor olabilseydik; 4-14 Aralık tarihleri arasında, her yıl olduğu gibi 35 yerli, yabancı oyunun sahnelenecekti.

Kentte 10 gün süreyle çağdaş yaşamın bir gereği olan sanat izleyiciye ulaştırılırken, sanat üreticilerine de farklı açılımlar sağlanacak, uluslararası dayanışma ve barışa sanat yoluyla katkıda bulunulabilecekti. İzmir’in sanat yaşamı desteklenerek yeni sanatseverler kazanılabilecekti. Festivalimize salgının olanca hızıyla sürdüğü dönemde;7’si koşullar nedeniyle prova için bir araya gelemediklerinden, eylül ayı içinde çekilmesine, her yıl 10 kadar başvuru aldığımız Üniversite Topluluklarının sayısının hiçe inmesine rağmen, 100’ü aşkın oyun başvurusu gerçekleşti” diye konuştu.

TAKSAV EYLEMCİ SANATIN DESTEKÇİSİDİR

Son olarak Sağlam şunları dile getirdi:

“Tiyatro ve konser etkinliklerini serbest bırakarak hem sanat emekçilerinin geçimlerinin, hem de sanat etkinliğine katılıp hastalanacak olanların sorumluluğundan kaçıyorlar. Zorunlu halk sağlığı önlemlerini uygulamayarak hastalanmanın sorumluluğunu bireylere yüklüyorlar. Oysa bulaşıcı bir hastalık olan Covid-19 salgınında, kapalı alanlarda toplu bulunmamak, insanların arasında fiziksel mesafe olmasını sağlamak ve temizliğe dikkat etmek en basit ve zorunlu korunma önlemi. Tiyatro, canlı olarak eğlenen bir sanatsal etkinlik. Salonda seyirci ve oyuncunun ve sahne arkası emekçilerinin birbirlerine yakınlaşmalarını, temas etmelerini zorunlu kılan bir sanat pratiği. İktidar, halkın sağlığını göz etmeyebilir ama TAKSAV olarak bizler, kapalı salonlarda insanların bir araya gelmesini gerektiren bir etkinliği düzenleyerek onları hastalanma riskini göze almaya çağıramayacağı kararını aldık. Çünkü TAKSAV, yaşatmayı ve birlikte değiştirmeyi amaçlayan eylemci sanatın destekçisidir. TAKSAV olarak, çeyrek yüzyıldır düzenlediğimiz Tiyatro Festivallerimizin 2020 oyunlarını ertelemek zorunda kaldık. Bu kararla birlikte iktidara sanat emekçilerinin hayat koşullarını ve geçimlerini üstlenme ve destekleme sorumluluğunu yerine getirmesi çağrısında da bulunuyoruz. Beklentimiz, dünyanın ve ülkemizin pandemi sürecini bir an önce daha fazla can kaybı olmadan, huzurlu bir şekilde atlatılmasıdır. Salgın sonrası tiyatro salonlarında yeniden yaşasın tiyatro, yaşasın hayat demek üzere.”