İki yıl önce büyük deprem atlatan İzmir önceki gece 4,9’luk depremle sallandı. 2 kişi hayatını kaybetti. İMO ve JMO İzmir Şube başkanları yapı stokunun güvensizliğinden dolayı tedirginlik yaşandığını belirtti.

İzmir’de yaşanan deprem korkuttu: Zemin ve binalar güvenli değil
Fotoğraf: DHA

Berkay SAĞOL

İzmir Buca merkezli önceki gün saat 03.29’da 4,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem sonrası 1 kişi hayatını kaybetti. 1’i ağır olmak üzere 7 kişinin yaralandığı öğrenilirken toplam 31 kişi hastaneye başvurdu. Deprem nedeniyle Konak’ta bulunan tarihi Selahattinoğlu Camii’nin de minaresi yıkılırken, birçok evde hasar meydana geldi. Öte yandan depremden sonra yaklaşık 62 artçı sarsıntı kaydedildiği belirtildi.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'de meydana gelen Buca merkezli 4,9 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yaptı. Buca Gölet ile Gaziemir arasındaki fayın kırıldığını belirten Prof. Dr. Sözbilir, şunları dile getirdi:

“Bizim yaptığımız jeolojik çalışmalara göre; bu fay, batıda Tuzla Fayı'na bağlanan bir fay. Eğim atımlı normal fay türünde. Sisam Fayı gibi çalışan bir fay. Bilindiği gibi İzmir'de can ve mal kaybına neden olabilecek deprem büyüklüğü 6 ve üstü. Fakat Buca Fayı 6'dan büyük deprem üretemez. Panik yaratacak bir durum yok. Buca Fayı, 5 kilometre uzunluğunda. Üreteceği deprem de 5 büyüklüğünde. 4,9'luk depremden sonra artçılar başladı. Daha da sürecektir, 3,7 gibi artçı depremler beklenebilir.”

ARTÇILAR AZALARAK SÜRECEK

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Önalan, “Gerçekleşen 4,9 büyüklüğündeki deprem, diri fay haritasında yer almayan bir fay hattında gerçekleşti. Bunun artçıları azalarak devam edecektir. Bu kentte kırılmayı bekleyen 13 tane fay var. Bizim kentte deprem hazırlığımız ne durumda onu tartışmamız gerekiyor. Ne bu kentte ne de Türkiye genelinde deprem hazırlıklarının istenen düzeyde olmadığını görüyoruz. Birtakım hazırlıklar yapılıyor ama hala deprem afetine hazırlıklı değiliz. Buca merkezli olan deprem İzmir genelinde ciddi şekilde hissedildi ve 4,9 büyüklüğünde yıkıcılığı olmayan bir depremde insanlar tedirginlik yaşadı. İnsanlar bina zeminlerine, binalarına ve sisteme güvenmiyor. O yüzden bu tedirginlik yaşanıyor. Ülkenin kaynaklarını afetlere ayırmamız ve hızlı hareket etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

HASARLI BİNALAR İHBAR EDİLMELİ

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, “Özellikle Buca’da bazı hasarlar var ama binalarda büyük hasarlar olduğuna dair ihbarlar gelmedi. Binalarda hasarlar varsa yurttaşlar bir an önce tespit yapılması için ihbarda bulunmalı. Bu depremin merkezde yaşanmış olması büyük panik yarattı. Kısa sürmesi bizim yıkım yaşamamamıza neden oldu. Yaşadığımız endişe yapı stokumuza olan güvensizlikten kaynaklıyor. Güvenli yapılarda olduğumuza kanaat getirsek kimse tedirgin olmazdı. İnsanlar güvende hissetmiyor. Bunun büyük sorun olduğunun farkına varmak gerekiyor. Kurumlar tarafından bir takım çalışmalar yürütülüyor ancak bir platform oluşturulup bu çalışmalar eşgüdümlü olarak yürütülmeli. İzmir merkezli beklenilen deprem gerçekleşmedi. Hala o depremin kapıda olduğunu söylememiz gerek. Doğa yeterince uyarıyor daha fazla bir şey beklemiyor. 12 Kasım’da tatbikat olacağı söyleniyor ama tatbikat için bile geç kaldık. Bu tatbikatlar çok önemli ama onda bile geç kaldık” dedi.

4 ADRES DERHAL TAHLİYE EDİLDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 ilçede 65 itfaiye ekibini devriyeye çıkarak 30 ilçede geniş çaplı hasar tespiti yaptı. Buca, Karabağlar, Gaziemir ilçelerinde çökme, sıva düşmesi, kapı sıkışması, binada çatlak ve tahliye talebi olmak üzere gelen 21 ihbar değerlendiren itfaiye ekipleri gerekli müdahaleleri yaptı. İtfaiye Daire Başkanlığı'nın hasar tespit raporu İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne gönderildi. Depremden dolayı minaresi yıkılan Selahattin Oğlu Camiisi'nin çevresine ekipler güvenlik önlemi aldı. Buca'da oturulamayacak durumda olan 4 adresteki yurttaşlar itfaiye ekiplerinin kontrolü eşliğinde tahliye edildi.

***

9’UNCU İMAR AFFI YOLDA

1999 yılında yaşanan Marmara depreminin ardından Meclis Araştırma Komisyonu raporunda imar affı politikasından kesinlikle vazgeçilmesi gerektiği belirtilmesine rağmen, AKP döneminde 2002 yılından beri tam 8 kez imar affı çıkarıldı. Meclis’e şimdi ise 9’uncu imar affı geliyor. TBMM'ye sunulan yasa teklifi ile 30 Temmuz 2022'den önce ruhsatsız ve ruhsat eklerine aykırı yapılmış yapılar için imar barışı düzenlemesi uygulanması istendi.