Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un depremzedelere yapılan konutlara ilişkin soru önergesine verdiği yanıta ilişkin açıklama yapan CHP'li Milletvekili Kılıç, "Bakan Kurum'un yanıtında teslim edildiği ifade edilen konutların fiziki ilerlemesi yüzde 92 seviyelerinde. Bu, konutların eksik teslim edildiğinin itirafıdır" dedi.

İzmir deprem konutları eksik teslim edildi

BİRGÜN EGE

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç’ın “İzmir depremzedelerinin sorunları ile ilgili” yazılı soru önergesini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yanıtladı. Bakan Kurum, TOKİ tarafından İzmir depremi kapsamında yapılan konut ve işyerlerinin sayısını, tamamlanan ve inşaatı devam eden projeleri, inşaat seviyeleri ve proje maliyetlerini tablo halinde sundu.

Murat Kurum’un cevabı, deprem konutlarının eksik teslim edildiği konusunda İZDEDA ve Cumhuriyet Halk Partisi İzmir milletvekillerinin “evler eksik teslim edildi” sözlerini doğruladı. Bakan Kurum, yanıtında, son keşif bedeli toplam 2 milyar 368 milyon 613 bin 799 TL olan 5 bin 53 konut, 342 dükkân ile ilgili 13 projenin durumu hakkında bilgi verdi. Kurum’un teslim edildiği belirtilen Bayraklı ilçesine bağlı Salhane, Manavkuyu ve Mansuroğlu mahallelerindeki konutların fiziki ilerlemesinin yüzde 92 seviyelerinde olduğu yanıtını verdiğini kaydetti.

‘AKP İZMİR DEPREMİNDE SINIFTA KALDI’

Bakan Murat Kurum’un cevabını değerlendiren CHP Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, şunları kaydetti:

"Bakanın bu yanıtı adeta itiraf niteliğindedir. Bu öyle bir skandal ki, ‘acaba bakanlar bürokratların önlerine koyduğu kağıtları, soru önerge cevaplarını okumadan mı imzalıyor?’ sorusunu sormamıza neden oluyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İzmir'e gitmiş, 8 depremzedeye dairelerinin anahtar teslimini yapmıştı. Ancak törenin ardından evlerine kavuşmanın hayalini yaşayan depremzedeler hayal kırıklığına uğramış, evlerinin bitmediğini ve ev tesliminin yapılamayacağını öğrenmişti."

Depremzedelere, evlerinin parkesinin, duvarlarının ve odalarının gösterilmediğini vurgulayan Kılıç, “Daha sonra yine ‘tamamlandığı’ belirtilerek teslim edilen konutlarını gezen depremzedeler evlerin bitmediğini görünce şok olmuşlardı. Bütün bu yaşananların üstüne Bakan Kurum’un cevabı da ‘eksik teslim edildi, edilmedi’ gerçeğini açıklığa kavuşturmuş oldu. Bakan bu cevabıyla, İzmir deprem konutlarının eksik teslim edildiğini itiraf etmiş oldu. Bazı projelerde, depremde evleri yıkıldığı için konut bekleyen bazı depremzedelere projelerdeki yanlışlıklardan dolayı ‘dükkan verelim’ denilmesi, AKP’nin İzmir depreminde ne kadar başarısız olduğunu ve sınıfta kaldığını ortaya koymuştur” dedi.