Yüz yüze eğitimin başlamasının üzerinden 2 ay geçti. Bu süreçte İzmir’de en az 1058 öğrencinin testi pozitif çıkarken, 2 öğretmen ise Covid-19 sebebiyle hayatını kaybetti

İzmir eğitiminin Covid bilançosu

Berkay SAĞOL

Covid-19 salgını sebebiyle eğitime verilen yaklaşık 1.5 yıllık aranın ardından 6 Eylül’de tekrar yüz yüze eğitim başladı. Yüz yüze eğitimin başlamasının üzerinden 2 ay geçmişken İzmir’de ciddi bir bilanço ortaya çıktı.

Okulların açıldığı 6 Eylül’den bu yana İzmir’de en az 577 sınıf karantinaya alınırken, 1058 öğrencinin ve 282 öğretmenin ise Covid-19 testinin pozitif çıktığı öğrenildi. Tüm bunların yanı sıra Karabağlar ve Bayındır’da ise Covid-19 aşısı olmayan 2 öğretmen hayatını kaybetti.

Gerçek pozitif rakamların çok daha yüksek olduğunu dile getiren Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, “Eğitim Sen İzmir’in beş şubesinin üçünden geçen hafta gelen verilere göre, 54 sınıfımız karantinada, 58 öğrenci ve 38 öğretmen arkadaşımız Covid-19 tedavisi görüyor. Okulların büyük bölümünde, dezavantajlı okulların olduğu yerlerde öğrencilerin velileri, ekonomik kaygıları, işsiz kalma korkuları nedeniyle PCR testi yaptırmıyorlar. Rakamların düşük olmasının en önemli sebebi budur” dedi.

Okulların açılmasının üzerinden 2 ay geçtiğini ve henüz herhangi bir tedbir taleplerinin karşılık bulmadığını vurgulayan Vardal, “Ziyaret ettiğimiz okullarda temizlik sorununun devam ettiğini görüyoruz. Ders saatlerinin süreleri aynen duruyor. Okullardaki öğrenci yükünün azaltılması için ikili eğitim önerdik, ancak kulak veren yok. Kış geliyor, pencereler, kapılar kapanacak. Sınıflar nasıl havalandırılacak belli değil. Şartlar iyileştirilmediği sürece, bizim daha çok sınıfımız karantinaya alınır, daha çok çocuğumuz öğretmenimiz Covid-19’a yakalanır. Söylediklerimize kulak verilmesini ve yüz yüze eğitimin kesintisiz bir şekilde devam etmesi için gereken önlemlerin bir an önce alınmasını istiyoruz” diye konuştu.

‘EK DERSLİK KAÇINILMAZ’

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) ise, okullardaki sorunların kronikleşmeye başladığını açıkladı. Veli-Der tarafından yapılan açıklamada, “Karantinaya alınan sınıf sayısı ve aynı zamanda da pozitif ve temaslı öğretmen ve öğrenci sayısında bir azalış yaşanmıyor. Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda artık kamuoyunun yaptığı uyarıları dikkate alması ve gerekli önlemleri alması bir zorunluluktur. Burada sözünü ettiğimiz koşullar bir tercih değil, kamusal eğitimin ve kamusal yaşamın sağlıklı devam edebilmesi için artık zorunlu hale gelmiştir. Sınıfların seyreltilmesi ve okullarda bulaş riskinin azaltılması için hızlı bir şekilde ek öğretmen ataması yapılması ve ek derslik oluşturulması artık kaçınılmaz hale gelmiştir” denildi.