Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından açıklama yapan İzmir Emek ve Demokrasi Güçler, tüm acıların yaşanmasına sebep olanlardan hesap sorulacağını belirtti.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri: Acıların hesabı sorulacak

BİRGÜN EGE

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Kahramanmaraş'ta gerçekleşen depremlere ilişkin açıklama yaparak, İzmir Deprem Koordinasyon Kurulu’nun deprem sonrasında yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Açıklamada ayrıca, rant düzeninin mimarı olan siyasal iktidarın temsilcilerinden hesap sorulacağı kaydedildi.

İzmir Barosu Başkanı Av. Sefa Yılmaz, İzmir’de tüm emek ve demokrasi güçleri, sağlık platformu, dernekler, sendikalar, İzmir kent konseyleri birliği ve siyasi parti temsilcilerinin oluşturduğu koordinasyon kurulunun, İzmir’den bölgeye yardımların hızlı şekilde ulaşmasını sağladıklarını söyledi. Yılmaz, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile koordineli bir şekilde bugüne kadar 141 TIR, 115 kamyon, 3 uçak ve 7 geminin bölgeye gönderildiğini ifade etti.

Yılmaz, "Bu organizasyonda İzmir Tabip Odası, 400 dolayında gönüllü sağlık görevlisi ile TMMOB’a bağlı oda üyelerinden çok sayıda konunun uzmanı teknik personel enkaz çalışmalarında yer almıştır. İzmir Barosu yüzlerce gönüllü avukatlarıyla, KESK 15 noktada kriz merkezleri ve yardım çadırları ile yine birçok demokratik kitle örgütü İzmir’den bölgeye gönüllü olarak akın etmiştir" dedi.

"SİYASAL İKTİDARIN TEMSİLCİLERİNDEN HESAP SORULACAK"

Tepekule Kongre Merkezi’ndeki çalışmalar hakkında da bilgi veren Yılmaz, şunları söyledi: "Tepekule Kongre Merkezinden, 8 binek araç, 6 tır olmak üzere 15 sefer, Fuar İzmir’den 6 tır, Manisa ve Aydın ‘dan 1 tır ile 25 tır malzeme ile malzemelerin gönderimi yapılmıştır. Bölgeden gelen ihtiyaç bilgilerine göre her gün güncellenen listeler İzmir Deprem Koordinasyonu sosyal medya hesaplarından paylaşılmakta, gelen malzemeler Tepekule Kongre Merkezinde toplanarak gönderimi devam etmektedir."

Bölgeye gönderilen yardım malzemelerine el konulduğunu vurgulayan Yılmaz, "İlan edilen olağanüstü hal koşullarında mülki amirlerin, emek meslek örgütlerinin gönüllü duyarlı yurttaşların yardımlarına dün Pazarcık’ta olduğu gibi kayyum atayarak el koyduğu, yardım çağrısı yapanların gözaltına alındığı bir süreçteyiz. Tüm ülkede, tarım alanlarını imara açarak hem gıda kaynaklarımızı yok ettiniz hem de canlarımızı yitirmemize sebep oldunuz. İmar barışı adı altında, kaçak, ruhsatsız yapıları, iflasına sebep olduğunuz ülke ekonomisine üç kuruşluk kaynak sağlamak için legal hale getirdiniz. Üstelik bu aymazlığı bir müjde gibi sundunuz, reklam kampanyalarıyla duyurdunuz. Tüm bu acıların yaşanmasına sebep olan, gözünü daha fazla kazanç daha çok kâr hırsı bürümüş müteahhitlerden, denetim görevlerini yerine getirmeyen kamu görevlilerinden, rant düzeninin mimarı olan siyasal iktidarın temsilcilerinden hesap sorulacaktır" diye konuştu.