İzmir Enternasyonal Fuarı bu yıl kapılarını 90’ıncı kez açıyor. Tunç Soyer, İEF’in İzmir’e bırakılan bir kültür mirası olduğunu belirtti.

İzmir Enternasyonal Fuarı kapılarını 90’ıncı kez açıyor

BİRGÜN EGE

İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) 90’ıncı kez kapılarını açıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından, ‘Türkiye’nin gelecek planlarının hayata geçirilmesi’ amacıyla kurulan İEF’in bu yılki sloganı ‘90 Yıldır Birlikte Kutluyoruz, Geleceği İzmir’de Birlikte Kuruyoruz’ olarak belirlendi. İEF, Kültürpark’ta 3-12 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek.

‘EN ÖNEMLİ DEĞERLERDEN BİRİ’

Sözlerine hayatını kaybeden Ferhan Şensoy’u anarak başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İEF yalnızca bir fuar değil, şehrimize bırakılmış bir kültür mirası… Biz Cumhuriyet’in şehrimize verdiği bu asil görevin yedieminiyiz ve İEF’yi zamana uydurmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki İEF büyüdükçe tüm Türkiye’nin dünya ile bağları da büyüyecek ve gelişecek. İEF Türkiye’nin dünyadaki kültürel, teknolojik gelişmelerle ve geleceğin dünyasıyla ilk defa karşılaştığı; İzmirlilerin yıl boyunca coşkuyla beklediği, sinemadan tiyatroya kadar ve düzenlenen etkinliklerle bir araya geldiği bir buluşma noktası. Fuar İzmir’i, İzmir Cumhuriyet’i Cumhuriyet yapan en önemli değerlerden biri. İEF’i bu yıl, Atatürk’ün orijinal vizyonundan ilhamla 90 yıldır birlikte kutluyoruz, geleceği İzmir’de birlikte kuruyoruz temalarıyla açıyoruz” dedi.

Soyer, “İklim krizi, pandemiden de öte dünyanın karşı karşıya kaldığı en ciddi küresek tehlike. Farklı alanlara dair birçok oturumun düzenleneceği İzmir İş Günleri kapsamında yeşil ticaret önerileri de tartışacağız. Bu yıl, iklim krizi ekseninde farklı sektörlere yaşanan dönüşüm, politikalar gibi çok sayıda oturumun düzenleneceği İş Günleri’nde İzmir ve Ege Bölgesi ölçeğinde; ticaret, ekonomi, lojistiğin nabzını tutacağız. İEF’in modern dünyada yaşanan gelişmeleri Türkiye’ye yaymak gibi bir görevi var. Aslında İzmir, yıllarca EXPO peşinde koştu ama elindeki olanağın bir EXPO potansiyeli taşıdığını belki de ıskaladı. Buradan yola çıkarak özellikle son yıllarda ivme kazanan oyun sektörüne yönelik gerçekleştireceğimiz yarışma kapsamında sektörle ilgili gençleri ve projelerini sektörün profesyonellerini buluşturacağız. Bu yarışmanın, İzmir’in yaratıcı endüstri açısından bir cazibe merkezi haline gelmesine önemi katkı sağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Fuarın 3 taşıyıcı ayağı olduğunu belirten, İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı, bunların ilkinin İzmir, ikincisinin enternasyonal olması ve üçüncüsünün ise fuar olduğunu söyledi. Alıcı, Mustafa Kemal Atatürk’ün fuarı gelecek planlarının hayata geçirilmesi için kurduğunu vurgulayarak fuarın Türkiye’nin tüm yeniliklerinin fuarda tanıtıldığını, gezegenin sorunlarına çözüm üretmek gibi bir sorumluluğu olduğunu vurguladı.

KÜLTÜR ZİRVESİ

izmir-enternasyonal-fuari-kapilarini-90-inci-kez-aciyor-916317-1.

Bu sene, İzmir Enternasyonal Fuarı yine bir ilke imza atıyor. Dünya Belediyeleri Kültür Zirvesi’nin dördüncüsü, Türkiye’de ilk kez İzmir’de düzenlenecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin büyük mücadeleler sonucu kazandığı küresel etkinlik 9-11 Eylül 2021 tarihlerinde Kültürpark’ta yapılacak. Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Kültür Zirvesi’ne dünyanın dört bir yanından yerel yönetim temsilcileri, akademisyenler ve diğer paydaşlar katılacak. Zirve kapsamında geleceğin adil, müreffeh ve dirençli kentlerine ulaşmak için izlenecek yollara dair deneyimler ve görüşler paylaşılacak. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın özgün vizyonu ile uyumlu olan ‘Geleceği İzmir’de Kuruyoruz’ temasıyla düzenlenecek zirvede, pandemi sonrası kentlerin geleceğini planlayacak belediye başkanları ve yerel liderler, akademisyenler, aktivistler, sivil toplum kuruluşları, kültürel ağlar ve paydaşlar sürdürülebilir kalkınmada kültürel politikaların yerini tartışmak için bir araya gelecek. Dünya Belediyeleri Kültür Zirvesi, 2015’te Bilbao’da, 2017’de Jeju’da ve 2019’da Buenos Aires’te düzenlenen önceki zirvelerin sonuçlarından yola çıkacak.

BELEDİYELER SOKAĞI

İzmir Enternasyonal Fuarı’na renk katacak etkinliklerden birisi de “Belediyeler Sokağı” olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere komşu kentlerden de katılımcı belediyelerin yer alacağı sokakta, ilçeler hem kendilerini tanıtma fırsatı bulacaklar hem de belediyecilik anlamında atılabilecek yeni adımlar üzerine görüşlerini dile getirebilecek. Seferihisar, Karşıyaka, Torbalı, Ödemiş, Bornova, Menderes, Narlıdere, Bayraklı, Foça, Buca, Konak, Dikili, Urla, Burdur, Edirne ve Hatay belediyeleri katılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise bu yıl fuara “cittaslow” teması ile katılacak.

90. İEF’de etkinlikler; pandemi koşulları gereklerine uygun TSE güvenli hizmet belgesi kapsamı ile düzenlenecek. Ziyaretçi girişleri maskeli, kapalı alanlarda HES kodu alınarak ve alan yoğunluğuna göre kontrollü olarak sağlanacak. Fuar, Dünya Sağlık Örgütü, T. C. Sağlık Bakanlığı ve TOBB kuralları doğrultusunda yapılacak. Fuarın giriş ücretleri; tam 5 TL, öğrenci 3,50 TL olarak düzenlendi. Kültürpark’ın tüm kapılarından giriş-çıkış yapılabilecek. Fuar, 08.00-23.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Etkinlikler ise 16.00 itibariyle başlayacak.