İzmirli, İzmir’in kalbine hançer gibi saplanacak, neredeyse Kadifekale’den daha yüksek bir yapıyı kentin kalbinde istemiyor

İzmir gökdelen rezaletine karşı direniyor

NAMIK ALKAN

Zorlu Holding tarafından Konak-Pasaport’taki Passtel AVM ve eski tütün depolarının bulunduğu 3 bin 532 metrekarelik alana inşa edilmesi planlanan, 146 metre yüksekliğinde ve 42 kattan oluşacak Zorlu Konak gökdelen projesi İzmir gündemini uzun süre meşgul edeceğe benziyor. İzmirli, İzmir’in kalbine hançer gibi saplanacak, neredeyse Kadifekale’den daha yüksek bir yapıyı kentin kalbinde istemiyor.
Zorlu Konak gökdelen projesinin geleceği, Konak Belediyesi Ocak ayı Meclis oturumunda alınan kararla Konak Belediyesi bünyesindeki Mimari Estetik Komisyon’a bırakıldı.

İZMİR’İN KALBİNE SAPLANACAK HANÇER GİBİ

Zorlu Konak gökdelen projesine, yerel yöneticilerden ilk tepki Konak Belediye başkanı Abdul Batur’dan geldi. Konak Belediyesi Aralık ayı Meclis oturumunda konuşan Abdül Batur, gökdelen projesinin içine sinmediğini söyledi. İzmir’in kalbine saplanmış hançer gibi tanımlamasında bulunan Batur, bu yükseklikteki bir gökdelenin Konak’ın merkezine yapılmasını hiçbir açıdan doğru bulmadığını ve mimarlık mesleğinden gelen biri olarak içine sindiremediğini kaydederek, “Kent siluetini de bozacak böyle bir projeyi biz de doğru bulmuyoruz. Bir kere İzmir’de yüksek yapılar için ayrılmış bölgeler var. Yüksek projeler için bu bölgelerin kullanılması gerekiyor. Kaldı ki Konak’ın ne alt yapısı ne de trafiği bu yoğunluktaki bir projeyi kaldırmaz. Konak’ı yöneten yerel yönetim olarak ben ve yerel yönetim meclisi olarak bunu engellemek için elimizden geleni yapacağız. Belediyemizin hukuk birimlerini de bu anlamda atılabilecek her türlü adımı atmaları konusunda harekete geçirdik" dedi.

MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARINDAN İTİRAZ

Zorlu Konak gökdelen projesine bir itiraz da Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan’dan geldi. İstanbul ve Ankara'da yüksek yapıların kente çok ciddi zararlar verdiğini ve aynı sorunların İzmir'de de yaşanacağını belirten Alpaslan, şöyle dedi:

"İzmir'de de yakın tarihte oldukça yüksek yapıda bina inşa edilmeye başlandı. Özellikle Bayraklı civarında yoğunlaştı ama Bayraklı'dan başka Gaziemir, Bornova, Karşıyaka'da ve bugün kent merkezi olan Konak'ta da yüksek yapılara rastlayabiliyoruz. Yüksek yapılar gerçekten de dikkatle inşa edilmesi gereken, normal bir apartman gibi her yere inşa edemeyeceğimiz karakterde yapılar. Yüksek yapıların çevreye, kentsel altyapıya ve siluete tahmin edebildiğimiz ve edemeyeceğimiz birçok olumsuz etkisi olabiliyor. Örneğin bu bölgenin trafiğine olumsuz yansımaları olacak. Alt yapıda da çok ciddi sıkıntılara neden olacak. Bu tür binalar ancak yüksek yüksek yapılara uygun olarak planlanmış bölgelere yapılabilir."

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi de projenin, “mevzuata aykırı olarak verilmiş olan ruhsatın durdurulması” için hem Konak Belediyesi'ne hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Denetim Daire Başkanlığı'na başvurdu. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu ise, Zorlu Konak Gökdelen projesi için Aralık 2018’de verilen ruhsatın usule aykırı olarak verildiğini kaydederek, “ruhsat iptal edilmez ve bu suç işlenirse Konak Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bu suçun faili olacaktır. Kurulumuz, bu suçun işlenmemesi için hukuk çerçevesinde gereken her türlü çabayı gösterecektir” dedi.

TUNÇ SOYER DE KATILDI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise "Geçmiş dosyaları da incelemek gerekiyor. Hangi süreçlerden geçildi? Hangi gerekçelerle bu noktaya gelindi? Onlara da bakmak lazım. Ama sonuçta benim görebildiğim 3 kez burada inşaatı yapma hakkını almış bir yatırımcı var. Bu nedenle o ifadeyi kullanmıştım ama tekrar dediğim gibi geçmişe dönük biraz daha inceleme yapmakta fayda var" dedi. Soyer, ilerleyen günlerde Şehir Plancıları Odası’nın iptal başvurusunu olumlu yanıt verdi. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ile de görüşerek gökdelen projesinin ruhsatının iptali için gerekli çalışmaları başlattığını açıkladı. Gökdelen projesinin özellikle Kadifekale olmak üzere kent siluetini bozacağının ve hukuki süreçlerin henüz tüketilmediğinin anlaşılması üzerine ruhsatın iptali hakkında gerekli çalışmaları başlatma kararı aldığını kaydeden Soyer, gökdelen ruhsatının hukuki zeminini oluşturan 1/1000’lik Uygulama İmar Planı’nın iptal edilmek üzere ivedilikle Konak Belediyesi Meclis gündemine alınmasını talep etti. Soyer, Konak Belediyesi Meclisi’nin ilgili planı iptali etmesi halinde İzmir Büyükşehir Meclisi’ni olağanüstü toplanmaya çağırarak bu kararın onanması teklifinde bulunacağını açıkladı.

YURTTAŞLARDAN PROTESTO

Öte yandan Konak-Pasaport’taki Passtel AVM ve eski tütün depolarının bulunduğu 3 bin 532 metrekarelik alana inşa edilecek, 146 metre yüksekliğinde, 42 kattan oluşacak Zorlu Konak gökdelen projesine tepkiler sürüyor. Ege Kent Konseyleri Birliği ve Konak, Buca ve Karabağlar Kent Konseyleri ile İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, EGEÇEP, İZÇEP ve İzmir Yaşam Alanları, Zorlu Konak gökdelen inşaat alanında bir araya gelerek ortak basın açıklaması yaptılar.

cukurda-defineci-avi-540867-1.