TAKSAV, bu yıl festivalde ‘Onur Ödülü’nü kaybettiğimiz Üstün Akmen’e, ‘Emek Ödülü’nü Balıklıova Köy Tiyatrosu’na verecek. ‘Özgürlük’ temasıyla izleyicilerin karşısına çıkacak 35 oyun, bu ay içinde şehre sanat dolu günler yaşatacak

İzmir: Her yerinde tiyatro

GÜLSEN CANDEMİR

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için Vakıf (TAKSAV) İzmir Şubesi’nin bu yıl 4.süne hazırlandığı tiyatro festivalinin programını basın toplantısı ile açıklandı. Festivalde yerli-yabancı; 3’ü sokak, 2’si çocuk, 1’imeddah ve 1’i de kukla oyunu olmak üzere 35 özgürlük temalı oyun ile atölye, panel, söyleşiyle bir yarışma da izleyicisiyle buluşacak. Alsancak, Basmane (Fuar-Kültürpark), Kemeraltı, Eşrefpaşa, Buca, Çimentepe, Gaziemir, Gültepe, Güzelbahçe, Güzelyalı, Karabağlar, Karşıyaka, Narlıdere Demokrasi meydanı ya da salonlarındaki gösterimlerle; şehrin hemen her yerinde festival varlığını hissettirecek. İzmir, Festival boyunca; Avusturya, Gürcistan, İran, Kıbrıs ve Romanya’yı da oyunlarıyla konuk edecek.

Sokak ve salon açılışı
Festivalin açılışı öncesi Atlantis Susuzlu otelde basına bilgi veren TAKSAV gönüllülerinden Nilgün Eser, vakfın bu yılki tiyatro festivalinin açılışının 4 Aralık 2015 Cuma günü Saat 16.00’da Kıbrıs Şehitleri Caddesi–Gündoğdu Meydanı’nda sokak etkinliği ile aynı gün, İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi’nde de salon açılışı ile başlayacağını açıkladı. Açılışın oyunu ise, usta oyuncu Nilüfer Açıkalın’ın ‘Cahide Sonku’ müzikali olacak. Açıkalın’ın ertesi gün Yakın Kitabevi’nde de imza ve söyleşisi olacak. Eser, salon açılışında festivale katkı ve desteklerini sunan İzmir Büyükşehir, Konak, Buca, Karabağlar, Gaziemir, Güzelbahçe, Balçova belediyeleri ile, emek örgütlerinden DİSK, TMMOB; salon desteği sunan Devlet Tiyatroları, Sabancı Kültür Merkezi, Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi ile firmalardan Ebruli Turizm, Pınar Süt ve Konak Kent Konseyi‘ne ve diğer katkı sunanlara destekleri nedeniyle teşekkür edileceği bilgisini verdi.

Onur Ödülü Akmen’e
Açıklanan festival programında, bu yılki festivalin emek ödülü, Prof. Dr. Semih Çelenk’in yönetmenliği üstlendiği ‘Toros Canavarı’ oyununu sahneleyen Balıklıova Köy Tiyatrosu ekibine verilecek. Festivalde, yakın zamanda yitirdiğimiz sanatçı Üstün Akmen’de anılacak. Emeğe saygıyı yücelten Üstün Akmen; onur ödülü ile yad edilecek. Festival programı içerisinde 12 Aralık cumartesi günü ‘Erdal bakkal’ karakteri ile hafızalara kazınan Cengiz Bozkurt ‘Tiyatroda sokak ve özgürlük’ başlıklı forumda yine oyuncu Orhan Aklaya ile yer alacak. Festivaldeki yabancı konuklar ise, Avusturya, Romanya, Gürcistan, İran ve Kıbrıs oyunları ile izleyici karşısına çıkacak.

TAKSAV adına açılış hakkında bilgi veren Nilgün Eser’in ardından festivale destek veren Devlet Tiyatrosunda oyuncu ve yönetmenlik yapan Gürol Tonbul, DİSK, TMMOB temsilcileri, Konak, ve Gaziemir belediyelerinin sözcüleri, Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu, Tiyatro Platformu adına Orçun Masatçı, festivale neden katkı verdiklerini anlatıp, İzmirli’lere festivale katılmaları çağrısında bulundular. Festivalin ‘Özgürlük çaba ister’ başlığı ile izleyicileri karşılayacağını söyleyen kurum temsilcileri, emeği geçen herkese teşekkür ettiler.

Oyun ve söyleşiler
TAKSAV 4. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali’nde; Kemal Başar yönetiminde, Nilüfer Açıkalın’ın oynayacağı “Cahide’ müzikali, Cahide Sonku’ nun yaşamını anlatıyor. Oyunda, ‘farklı, öteki ve kadın’ yalnızlaştırılmasının dramı vurgulanıyor. Müzikal, 6 Aralık Pazar günü saat:20.00’de TMMOB Tepekule Anadolu Salonu’nda. Nilüfer Açıkalın söyleşisi ise 5 Aralık cumartesi günü saat:14.00’de Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

‘Medya, tiyatro özgürlük’ başlıklı söyleşi 7 Aralık Pazartesi günü, Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde saat 15.00’de, sanat eleştirmeni Yaşam Kaya kolaylaştırıcılığında yapılacak. Söyleşinin konukları ise Gazeteciler Zafer Diper, Ece Saruhanve Ahmet Yeşiltepe olacak.

İnternet tiyatrosu
Festivalin geçen yıl olduğu gibi bu yılda Fransa’dan konuğu Sedef Ecer, ‘Tiyatro ve transmedya atölyesi’ ile 4- 9 Aralık tarihlerinde festivaldeki yerini alacak. ‘Sosyal medya’ konulu atölye çalışması, Türkiye’de bir ilki deneyecek. Tüketim toplumunun hızına uygun ‘Mecralar arası hikaye anlatımı’ projesi; yazar, yönetmen, oyuncu Ecer’in yönetiminde gerçekleştirilecek. Festival sürecinde oluşturulacak oyun; 9 Aralık’ta sahne alırken web’de de “internet tiyatrosu” olarak yaşamaya devam edecek.

Biletler Biletix’te
Festival oyunlarının bazıları sosyal sorumluluk projesi kapsamında ücretsiz olarak oynanacakken, diğerleri de 10-35 TL arasında değişen fiyatlarla BİLETİX’ den temin edilebilecektir.
Oyunlarla ilgili detaylı bilgilere http.www.izmirtiyatrofestivali.org adresinden ulaşılabilir.

***

Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali sona erdi
TAKSAV 20’nci Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali, önceki gün sona erdi. 20 Kasım günü başlayan ve on gün süren festivalde 45 yerli ve yabancı tiyatro grubu 55 oyun sergiledi. Gürcistan’dan Avusturya’ya, Mardin’den İzmir’e, Bitlis’ten Antalya’ya, Gaziantep’den İstanbul’a kadar birçok ülke ve kentten sanatçı, tiyatroseverlerle buluştu.

Festivalde oyunlar dışında Gülşen Karakadıoğlu, Türel Ezici, Filiz Arel, Seyda Hilal Erbilgin ve Ayça Köklü’nün katılımlarıyla ‘Türkiye’de Alternatif Tiyatro Araştırmaları ve Sanata Desteğin Dünü Bugünü’ konferansı da gerçekleştirildi.

Atölye çalışmaları
Festivalde atölye çalışmalarını Hollanda’dan Celil Toksöz, Azerbaycan’dan Elshad Ahmedov, İran’dan Omid Darvishi ve Türkiye’den Kımız Bozkır düzenledi. Festival Emek Ödülü Erhan Gökgücü’ne, Onur Ödülü Rutkay Aziz’e, Sevda Şener Tiyatro Yazarlığı Ödülü Özen Yula’ya verildi.

TAKSAV tarafından festival sonrasında yapılan açıklamada, yaşanan katliamların ardından festivalin nefes almak için bir fırsata dönüştüğü belirtildi. TAKSAV tarafından yapılan açıklama şöyle:
“Ankara Katliamı ve sonrasında meydana gelen Beyrut ve Paris katliamları ile insanların sokağa çıkmaktan imtina ettiği, adeta kuytularda karanlığa mahkûm edildikleri günlerde düzenlenen Festivalimiz bir nefes alma, aydınlığın karanlığı bastırdığı bir ışık oldu. Umudumuzu, gülüşlerimizi çalmaya çalışanlara karşı ‘yaşanılır bir dünya için sanat’ dedik. 21’inci festivalimizin hazırlıklarına başladığımız bugün, bize 20 yıldır desteğini esirgemeyen tüm kurumlara ve Ankaralı tiyatroseverlere teşekkür ederiz.”