İzmir Hilton Oteli davası AYM’de

İzmir’deki Hilton Oteli’nin kapanacağının açıklamasının ardından ortaya çıkan rant hikâyesi hakkında bulunulan suç duyurusu reddedildi. Avukat Senih Özay AYM’ye başvurdu. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından TEKEL’den 101 milyon liraya satın alınan 6605,72 m2’lik arsa, 1987’de ANAP’lı Belediye Başkanı Burhan Özfatura döneminde Hilton Oteli’ne verilmişti. İzmir’in Konak ilçesinde faaliyet gösteren Hilton Oteli’nin kapanacağının açıklanmasının ardından büyük bir rant hikayesi ortaya çıkarken, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Av. Senih Özay, “İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, kamu görevlisi niteliği taşıyan kişiler için soruşturmanın ayrıca yürütülmesi gerektiğinden bahisle soruşturma evrakının ayrıldığı ve soruşturma sırasına kaydedildiğini belirtmiştir. Kararın devamında kamu görevlisi olmayan kişiler açısından ise oluşan durumu bir hukuki uyuşmazlık olarak nitelendirip, diğer ortak ve temsilciler açısından dolandırıcılık suçunun unsurlarının oluşmadığına karar verildi” dedi. İzmir 3. Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz ettiklerini belirten Av. Özay, “İtirazımız toplanılan deliller yeterli, karar usule uygun denilerek itirazımız kanun yolu kapalı olarak reddedildi. Bu kararla tüm iç hukuk yolları tüketildiğinden; Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti’nden hukuksal sonuç alınamama gidişatı yüzünden Amerika İnsan Hakları Mahkemesi’ne ve ceza mahkemelerine başvuracağız” dedi.

NE OLMUŞTU?

Otelin kapanacağının açıklanmasının ardından, otelin hissedarı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 33 yıldır para kazanamadığı hatta borç ödediği ortaya çıktı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer “Şehrin göbeğinde ölü turizm tesisi oluşmasının yaratacağı itibar kaybına da, belediyenin yani İzmirlinin ekonomik çıkarlarının zedelenmesine de tahammülümüz yok. Görev, 4,5 milyon İzmirlinin hakkı olan yüzde 23.5’lik belediye hissesinin gerektirdiği duruşu sergilemektir” demişti. BirGün EGE