Osmanlı Dönemi’nde Afrika'dan Anadolu'ya gelip, daha sonra da Ege Bölgesi'ne yerleşen Afrika kökenliler, İzmir’in kültürüne renk katıyor

İzmir'in Afrika kökenli Türkleri: Bizlere alıştıktan sonra bırakmak istemiyorlar

Osmanlı Dönemi’nde Afrika'dan Anadolu'ya gelip, daha sonra da Ege Bölgesi'ne yerleşen Afrika kökenliler, İzmir’in kültürüne renk katıyor. Sayıları her geçen gün azalan Afrika kökenli Türkler, 2006 yılında Afrikalılar Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’ni kurarak, kültürellerini korumak ve yaşatmak için mücadele ediyorlar. Bu yıl 14’üncüsünü düzenleyecekleri Dana Bayramı etkinliği ise 13-14 Haziran’da yapılacak.

BirGün olarak Afrikalılar Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Şakir Doğuluer ile konuştuk. Doğuluer, “Türkiye’deki diğer halkların bize ilgisi büyük. Yaşı büyük küçük herkes gelip bizle tanışmak istiyor, hikâyemizi dinlemek istiyorlar. Dernekten önce belli önyargılar yaşıyorduk. Ten rengimiz ya da siz Türk değilsiniz gibi önyargılar vardı. Dernek ile birlikte bunları biraz da olsa kırmaya başladık” dedi.

Yaşadıkları zorluklardan bahseden Doğuluer,“Benim köyümde herkes iç içe. Kimse kimseden farklı değil. Türkiye’de bulunan farklı kesimlerin yaşadığı ırkçılığı ten rengimiz üzerinden biz de yaşıyoruz. Ama bizlere alıştıktan sonra bırakmak da istemiyorlar. İzmir’de şu kadar kişi yaşıyoruz diyemeyiz. Çünkü yıllar içinde farklı ırklarla evlenerek rengimizi kaybettik. Bizde gettolaşma olmadığı için şu kadar Afro -Türk var diyemiyoruz. Çok eski tarihlerde Basmane, İkiçeşmelik, Kadifekale, Eşrefpaşa gibi yerlerde Afro -Türkler çok yoğunluktaymış” diye konuştu.

DANA BAYRAMI’NDA İNSANLAR SEVDİĞİNİ BULURMUŞ

13 yıldır kutladıkları Dana Bayramı hakkında bilgi veren Doğuluer, şunları kaydetti:

“Dana Bayramı’nın kökeni Afrika’ya dayanıyor. Türkiye’ye köle, işçi ya da asker olarak getirilen Afrika kökenlilerin bu topraklara taşıdığı bir kültür. Bizim büyük dedelerimizin kutladığı bir bayram. Baharın gelişini müjdeliyor, insanların birbiriyle kaynaşmasına hizmet ediyor. Eskiden 15 gün süren kutlamalar olurmuş. Dana bayramı, dernek kurulduktan sonra yapılan tarih araştırmalarımız ile ortaya çıktı. Bizim en önemli etkinliklerimizden birisi. 3 gün kutluyorduk ama artık 2 güne düşürdük. Bayramın İzmir’de kutlandığı yerlerden biri de Ballıkuyu'da, dana meydanı olarak bilinen yerdi. Siyahi nüfusun yoğun olarak yaşadığı bu bölgede, kesilecek olan dana, bu meydana getirilir, burada kesilirdi. Meydan adını da bu bayramdan almaktaydı. Bu bayramlarda insanlar sevdiğini bulurmuş, kayıplarını bulurmuş. Aynı zaman da dini ritüeller barındıran bir bayram.”

izmir-in-afrika-kokenli-turkleri-bizlere-alistiktan-sonra-birakmak-istemiyorlar-684172-1.