‘Başka bir su yönetimi mümkün’ vizyonu doğrultusunda kenti kuraklık ve olası afetlerden korumak üzere proje-inşaat çalışmalarını sürdüren İZSU Genel Müdürlüğü, 2021’de 1 milyar 128 milyon liralık yatırım yaptı.

İzmir’in altyapısına rekor yatırım

BirGün EGE

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü geride kalan 2021’de İzmir’i afetlere karşı dirençli hale getirmek üzere planladığı altyapı yatırımlarını büyük ölçüde hayata geçirdi. Yüzülebilir Körfez hedefi için de büyük önem taşıyan yağmursuyu ayrıştırma projeleri kapsamında 187 milyon liralık yatırım başladı. İzmir tarihinin en büyük yağmur suyu ayrıştırma projeleri doğrultusunda Buca’da 15, Bornova’da 30, Karşıyaka’da 6, Bayraklı’da 11, Çiğli’de 14, Karabağlar’da 9, Bayındır’da 7, Urla’da 7,5 kilometre ve Konak’ta 23 kilometre olmak üzere toplam 126 kilometre uzunluğunda yağmur suyu hattı imalatı başladı. Bayındır Hizmet Binası tamamlanarak hizmete alındı. Kiraz, Seferihisar, Torbalı, Çeşme ve Tire’de kayıp ve kaçağa neden olan ekonomik ömrünü yitirmiş içme suyu şebekelerinin imalatları devam ediyor.


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentlilerin kesintisiz ve sağlıklı içme suyuna erişimini güvence altına almak, atık suların doğaya zarar vermeden toplanmasını, arıtılmasını ve yeniden kullanılmasını sağlamak, körfezin temizlenme sürecini hızlandırmak ve afetlere dirençli bir kent yaratmak için çalıştıklarını belirtti. Soyer, “İzmir gibi bir kentte 122,5 km yağmur suyu hattı inşa edebilmek için harekete geçmek, kaynak ayırmak, bu işleri tamamlamak aynı zamanda tarihi bir misyonun yerine getirilmesi anlamını taşıyor” dedi.

SU BASKINLARINA ÖNLEM

2 Şubat 2021’de İzmir’de yaşanan sel felaketinin ardından kent genelinde 42 derede yürütülen bakım onarım ve yenileme çalışması kapsamında 35 milyon liralık yatırım yapıldı. Özellikle Poligon Deresi, Balçova Hacı Ahmet Deresi, Balçova Ilıca Deresi, Meles Çayı, Karşıyaka Kartalkaya Deresi, Gaziemir Irmak Deresi, Bornova Çayı, Karabağlar Çitlembik Deresi gibi sorun yaşanan noktalarda yıkılan dere duvarları tekrar yapıldı; mevcut menfezler genişletildi ve yeni menfezler yapıldı. Bazı kritik noktalarda yağmur sularının uzaklaştırılmasına ilişkin ızgara yapımı, yağmursuyu toplama havuzları dere ve denize ulaştırma çalışmaları yürütüldü.

ATIK SULAR SULAMAYA

İZSU Genel Müdürlüğü, atık su arıtma tesislerinden çıkan suyun tarımsal sulamada kullanımı için projeler geliştirmeye devam ediyor. İlk olarak tarımsal üretim ve hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı ilçelere geri kazanım üniteleri kuruluyor. Kemalpaşa Atıksu Arıtma Tesisine 100 metreküplük pilot geri kazanım ünitesi yapıldı. Bayındır Hasköy Atıksu Arıtma Tesisi geri kazanım ünitesi yapımı ise sürüyor. Geri kazanım ünitesi günlük 3 bin metreküp kapasiteli tesis, ‘A sınıfı sulama suyu’ kalitesinde geri kazanılmış su sağlayacak. Geri kazanılmış sular, sulama kooperatifleri aracılığıyla çiftçilere verilecek. İZSU’nun 9 atık su arıtma tesisine kurmayı planladığı geri kazanım üniteleriyle yıllık 36 milyon metreküp atık suyun yeniden değerlendirilmesi sağlanacak.

***

Rakamlarla 2021

• 140 km yapımı devam eden kanalizasyon şebekesinin 76,8 kilometresi tamamlandı.
• 122,5 km yağmursuyu ayrıştırma hattının imalatına başlandı.
• İçme suyu iletim, şebeke ve branşman hatlarında 669,16 kilometre imalat ve yenileme tamamlandı.
• 64 yeni sondaj kuyusu açıldı. 13 sondaj kuyusu imalatı devam ediyor.
• 3 içme suyu arıtma tesisi (Mordoğan Göleti, Bornova Karaçam Göleti, Dikili Çandarlı Göleti) tamamlandı, ikisinin (Yenifoça Musabey Kuyuları, Halkapınar • Kuyuları Arsenik Arıtma Tesisi) yapımı devam ediyor.