İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ege Mahallesi’nde kentsel dönüşüm için yıkım çalışmalarına başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Kentin merkezindeki bu alan, İzmir için yepyeni bir sembol olacak. Ege Mahallesi, kentin dönüşümü için de bir kaldıraç etkisi yaratacak” dedi.

İzmir'in kalbinde kentsel dönüşüm için ilk yıkım

BİRGÜN EGE

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ege Mahallesi’nde ilk yıkıma başladı. Çalışmaları incelemek için alana giden Başkan Tunç Soyer, “Bugün İzmir’de uzun zamandır kentsel dönüşüm için gözlerin çevrildiği, kent merkezindeki önemli bölgelerden biri olan Ege Mahallesi’nde kentsel dönüşümün uygulama aşamasının ilk adımını atıyoruz” dedi.

22 Ekim’de Ege Mahallesi’nin birinci etabı için açılan kat karşılığı anahtar teslim yapım ihalesi sonuçlandırılmış, 11 Kasım’da ise ihaleyi alan Aslanoğlu Altyapı ve Üst Yapı A.Ş. ve Baykan Otomobil A.Ş. Ortak Girişimi ile projeyi başlatacak sözleşme imzalanmıştı.

"OLAĞANÜSTÜ BİR HEYECAN"

Ege Mahallesi’nin kentin merkezinde ama kentin kimliğiyle hiç uyuşmayan bir görüntüye sahip olduğunu söyleyen Başkan Soyer, kentsel dönüşümün burada başlamış olmasının olağanüstü bir heyecan ve geleceğe dair büyük bir umut olduğunu vurguladı.

Birinci etap kapsamında 60 ayda yaklaşık 120 bin metrekare inşaat alanında biri ticaret, ofis ve konut bloğu, diğer ikisi sadece konut bloğu olan üç yapı inşa edileceğini belirten Soyer, “Birinci etap kapsamında yapımı tamamlanacak iki adet konut bloğunda yaklaşık 300 adet konut, yapım aşamasına gelen diğer etaplarımızdaki hak sahiplerine sunulacak ve dönüşüm alanında diğer etaplarda da yapım sürecinin hızlanmasına katkı sağlayacak. Süreç adım adım ilerleyecek. Konutlar yapıldıkça vatandaşlar taşınacak, onların taşındıkları yerlerde yenileme çalışmaları başlayacak. Süreç bu şekilde ilerleyecek ve kentin en merkezindeki bu alan kent için yepyeni bir marka değeri, sembol olacak. Kentin dönüşümü için de bir kaldıraç etkisi yaratacak” dedi.

KENTE ENTEGRASYONU SAĞLANDI

izmir-in-kalbinde-kentsel-donusum-icin-ilk-yikim-813077-1.

Ege Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm projesinin hem bölgenin kültürel, tarihi ve ekonomik değerlerinin hem de bölgede yaşayanların kültürel zenginliği ve renkliliğinin hesaba katılarak hazırlandığını söyleyen Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu projede de, tıpkı diğer tüm kentsel dönüşüm projelerimiz gibi bölgede yaşayan Roman hemşerilerimizin hassasiyetlerini, görüşlerini esas alarak katılımcı bir süreç yürüttük. Bu çerçevede konut alanları ve ortalarında özelleşmiş yeşil alanların olduğu, Kahramanlar bölgesi ile yaya bağlantısının kurulduğu, kültür merkezi ve ticari fonksiyonlarla bölgenin kente entegrasyonunun sağlandığı bir projeyi hayata geçiriyoruz. Bu bölgede bulunan ve günümüzde kahvehane olarak işletilen Aya Yanı Ligaria Kilisesi’nin restorasyonunu da gündemimize aldık.”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşümü ülkemizdeki yanlış uygulamaların aksine bir rant politikası olarak değil “yerinden dönüşüm” olarak tanımladığını bir kez daha hatırlatan Soyer, “Dönüşümü gerçekleştirmek üzere iki temel prensibimiz var. İlki kentsel dönüşümün uzlaşma esaslı olması ve yerinden dönüşümün gerçekleştirilmesi. İkincisi ise bu sürecin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin denetiminde sürdürülmesi. Yani ilkelerimiz çerçevesinde bir dönüşümün gerçekleştirilmesinin Belediyemiz tarafından kontrol edilmesi. Vatandaşı müteahhitle karşı karşıya bırakmıyoruz. Kamunun gücünü kullanarak belediyenin vatandaşı koruyan bir noktada durmasını esas alıyoruz. Bizim için kentsel dönüşüm bir kamu politikasıdır ve kamu perspektifiyle vatandaşın yaşam hakkının güvence altına alınmasıdır” dedi.

30 Ekim depreminin bize kentsel dönüşümün sadece ruhsatsız bölgelerde yapılması gerektiğine dair yaygın kanaati değiştirdiğini söyleyen Soyer, “Bu deprem hepimize ruhsatlı yapıların da bir an evvel kentsel dönüşüm kapsamında ele alınması gerekliliğini gösterdi. Dolayısıyla, kentsel dönüşüm meselesini, ülke olarak İzmir depremi sonrası farklı bir gözle ele almaya başlamamız gerekiyor. Bunun için ülke genelinde kapsamlı, sosyal boyutu güçlendirilmiş ve buna uyumlu sosyal finansman modelleri ile desteklenen yeni bir kentsel dönüşüm mevzuatına ve modellerine ihtiyaç var” dedi.