İzmir’in kış adresleri

BirGün EGE

İzmir ve tatil kelimeleri bir arda söylenince hemen hemen herkesin aklına deniz kum güneş ve ünlü plajları geliyor. Ancak kış mevsiminde de İzmir’de herkesçe bilinmeyen özellikle de kampçıları mutlu edecek ve unutamayacakları bir tatil deneyimi yaşatacak birçok doğal güzelliği de içinde barındıran yerleri sizler için derledik.

Şelaler, Manisa ve İzmir il sınırları arasında kalıyor. Her iki ilden de araç ile ulaşım mümkün. İki şelale bulunan bölgede, bir işletme bulunmuyor, en yakın bakkal Türkmen Köyü’nde. Ancak orada da çok fazla seçenek olmadığından önceden ihtiyaç duyulacak yiyecek ve içecekleri temin etmenizi tavsiye ederiz. Küçük şelale diye adlandırılan şelaleye araçlarla 150 metreye kadar yaklaşılabiliniyor. Aracı park ettikten sonra yaya olarak çadır kurmak için uygun düzlüğe ulaşıyorsunuz. Şelale manzarası eşliğinde doğa ile iç iç bir kamp deneyiminin yanında da gece boyu şelale sesi ve manzarası eşliğinde uykuya dalabilirsiniz. Büyük şelaleye ise önceden varılan bölgeden 20 dakikalık yürüyüş mesafesi var. Bu yürüyüş tırmanış da gerektiriyor. Ama değer.

Balaban Göleti İzmir’de kış kampı yapmak isteyenler için eşsiz bir seçenek. Çam ağaçlarıyla çevrili göletin etrafındaki kamp deneyiminin eşsiz olmasın sebepleri ise göletin bakir bir yer olmasına karşın markete 4 kilometre mesafede olurken, telefon çekmesi gibi avantajları sıralanılabilir. Burada göl manzarasının keyfini çıkarın. Ayrıca göl etrafında yürüyüş, küçük bir bisiklet turu şayet merakınız var ise gölü fotoğraflamak ve yasaklı dönem değil ise gölden balık avlamak gibi etkinlikler yapılabilir.

Bozdağ, İzmirli olmak kar görmeden büyümektir sözünü rafa kaldıran, kışları bol kar yağışlı geçen bir yer. Bozdağ’da sadece ücretli tesislerde kalmak mecburiyetinde değilsiniz. Salihli-Bozdağ yolundan gelindiğinde Bozdağ Kayak merkezi tabelasına 50 metre kala sağ taraftaki yola saptığınızda kısa bir süre ilerledikten sonra kavak ağaçları ile çevrili Kadınlar Çayırı sizi bekliyor. Çayırda tatlı su kaynağı olarak devamlı akan bir çeşme var. Gerekli güvenlik önlemleri alındığı takdirde bölgede ateş yakmak serbest. Kamp alanından merkeze ulaşmak 10 dakika, buranın bir diğer avantajı da yiyecek içecek sıkıntısı çekmeyecek olmanızdır ancak bölgede telefon çekmediğinden kamp yapmadan önce sevdiklerinize haber vermenizi tavsiye ederiz. Birçok ücretli kamp yerinden daha güzel olan Kadınlar Çayırı bin 135 metrelik yüksekliği ile sizi bekleyen Bozdağ Kayak Merkezine araç ile 25 dakikalık bir yolculukla ulaşılabilir.

Şaraplarıyla meşhur olan Şirince İzmir’in Selçuk ilçesinde bir dağ köyü olan tarihi ve doğal güzelliğinin yanı sıra kıyametin teğet geçtiği köy olarak ünlendi. Şirince, gün boyu şarap tadımı yapacağınız akşam ise şömine başında köy evlerinde konaklayabileceğiniz belki de Türkiye’deki tek yer. Taş döşeli daracık sokaklarda en fazla iki katlı olan geleneksel mimarideki ahşap evler köyün genel görünümünü oluşturuyor. Bu ahşap evlerin birçoğu Şirince’nin son zamanlarda popülerleşmesinden doğru ise butik otellere dönüştürülmüştür. Şirince’ye gidip oranın büyüsüne kapılan ziyaretçiler için bu butik oteller adeta çölde bir vaha görevi görmektedir.