Türkiye’nin tanınmış liselerinden İstanbul Erkek Lisesi’nde müdür yardımcısı İzmir Marşı söyleyen öğrencilere tokat attı, olay sosyal medyanın gündemine oturdu

İzmir Marşı söyleyen öğrencilere tokat

MEHMET EMİN KURNAZ mehmeteminkurnaz@birgun.net

İstanbul Erkek Lisesi’nde Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sırasında Müdür Yardımcısı İzmir Marşı’nı söyleyen öğrencilerden bazılarına tokat attı. Okul müdürü, velilere yönelik yaptığı açıklamada olayı kabul ederken, tokat atan öğretmen için “Törenin bitiminde bir grup öğrencimiz tören içeriğinde olmayan marşları söylemek isteyince öğrencilere şuan kendisini de çok üzen ve yine kendisinin de tasvip etmediği bir şekilde müdahale etmiştir” ifadelerini kullandı.

İdari soruşturma açacağız
Okul müdürü velilere yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:” Tasvip edilecek bir durum olmasa da 10 yılı aşkın bir zamandır İEL’e gece gündüz hizmet etmiş birine karşı yargısız infaz yapılması doğru değildir. Öğrencilerimizin velileriyle görüştüğümü süreç konusunda kendilerini bilgilendireceğimi ifade etmek isterim. Okul müdürü olarak gereken idari soruşturmayı ivedilikle açacağımı bildirir herkese iyi geceler dilerim.”

Proje okullar yıkım getirdi
Konuya dair görüşlerini aldığımız Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan olayın eğitimde yaşanan yıkımdan kaynaklandığını belirtti. Aydoğan şu ifadelere yer verdi: “Proje okulları uygulaması başladığı günden bu yana Eğitim Sen olarak proje okulları uygulamasının kaldırılması için eylemler, etkinlikler örgütledik. Proje okulları uygulaması ile okul idarecileri bakanlık tarafından belirlendi, devamında yönetmelik değişikliği ile 8 yılını dolduran öğretmenler liselerden fiili olarak sürgün edildi. Yeni gelen öğretmenlerin belirlenme koşulu da mülakat kriterine bağlandı. Proje okulu süreci başlatıldığında öğrencilere yönelik baskıların da artmasıyla birlikte etkinlikler, festivaller yasaklanmaya okul kültürü yok edilmeye başlandı. O günlerde öğrenciler İstanbul Erkek Lisesi’nden başlayarak ülke geneline yayılan “Karanlığa Teslim Olmayacağız” eylemleri düzenlemeye başladı. Devamında öğretmenlerin fiili sürgün edilmesiyle birlikte İstanbul’ da, Ankara’ da, İzmir’ de, Balıkesir’de onlarca eylemlilik gerçekleştirildi.

Geleceğimize sahip çıkacağız
Proje okulları uygulaması laik, bilimsel eğitimi temsil eden kurumların yok edilme projesiydi. İki öğrencimize müdür yardımcısı tarafından atılan tokat, liselerde ve tüm eğitim süreçlerinde öğrencilerimize ve meslektaşlarımıza uygulanan baskının geldiği boyutun fotoğrafıdır. Dün İEL’de öğrencilerimize yaşatılan şiddet, baskı aynı zamanda tüm öğrencilerimize ve meslektaşlarımıza ülkenin her yerinde uygulanmaktadır. Öğrencilerimize sahip çıkmak tarihsel sorumluluğumuzdur.