İzmir Sağlık Platformu, 14 Mart Tıp Bayramı Haftası sebebiyle basın açıklaması düzenledi. Yapılan açıklamada, AKP iktidarı döneminde sağlık emekçilerinin özlük haklarının yok olduğu ve pandemi döneminde sağlıkçıların tamamen tükendiği vurgulandı.

İzmir Sağlık Platformu: Sağlık emekçilerinin hakları için susmadık, susmayacağız

Berkay SAĞOL

İzmir Sağlık Platformu, 'Toplumun Sağlığı ve 14 Mart Tıp Haftası' kapsamında Konak Kemeraltı girişinde basın açıklaması düzenledi.

Açıklamaya CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da destek verdi. İzmir Sağlık Platformu adına basın açıklamasını yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, bu yıl 14 Mart’a pandeminin etkileri ile girdiklerini ve 14 Mart’ın mücadele günü olduğunu vurguladı.

Dr. Çamlı, küresel salgının ancak ortak akılla çözülebileceği bilinmesine rağmen sürece iktidarın “Her şeyi ben bilirim, ben yaparım” mantığının hakim olduğu ve meslek örgütlerinin sürece dahil edilmeyerek, şeffaf olunmamasının en büyük eksiklik olduğunu belirtti.

Dr. Çamlı, “Etkisizleştirilen birinci basamak sağlık sistemi ile salgını yönetmedeki beceriksizlik sonucunda on binlerce yurttaşımızı kaybettik. Sağlık çalışanları, özverili çalışmalarına karşılık, salgının başlangıcından itibaren Sağlık Bakanlığı tarafından yeterince korunamamaları ve yine iktidarın salgını yönetmedeki başarısızlıkları sonucunda Türkiye’de 150 binden fazla sağlık çalışanının hastalıktan etkilendiği, şimdilik 385 sağlık çalışanının yaşamını kaybettiği bilinmektedir. Haksızlıkların, eşitsizlik ve adaletsizliğin derinleştiği bu dönemde insanlarımızı kaybederken, sağlık emekçileri yaşatma çabasını canlarıyla ödedi. Siyasal iktidar ise duyarlılığını, salgını değil algıyı yöneterek, vatandaşa kısıtlama getirirken, ‘lebaleb’ parti kongreleriyle gösterdi. Ağır çalışma koşulları sağlık çalışanlarında tükenmişlik sendromu yaratmıştır. Binlerce yıldır bu topraklarda şifa dağıtan sağlık çalışanları olarak önlenebilir nedenlerle yaşamını yitiren tüm meslektaşlarımızın ve yurttaşların acısını yüreğimizde hissederek bu 14 Mart'a çok büyük üzüntü ve öfke ile girmekteyiz” dedi.

LİYAKATSIZ ATAMALAR DURDURULSUN

Dr. Çamlı talepleri ise şu şekilde sıraladı:

- COVID-19 meslek hastalığıdır, önerdiğimiz yasa tasarısı kabul edilsin.

- Toplumsal sağlık için güçlü ve etkin birinci basamak sağlık örgütlenmesi sağlansın.

- Şiddetsiz bir sağlık ortamında çalışabilmek için yeni ve etkili bir “Sağlıkta Şiddet Yasası” çıkarılsın.

- Emekliliğimize de yansıyacak temel ücret ile ekonomik ve özlük haklarımız iyileştirilsin. Her anlamda kapsam dışı bırakılan serbest çalışan hekimlerinde özlük hakları ve emekliliğe yönelik iyileştirmelerden yararlanması sağlansın

- Özgür ve bilimsel çalışma ortamı için meslek örgütleri üzerindeki baskılara son verilsin.

- Liyakatsiz atamalar, tip sözleşme dayatmaları, tıp eğitimini niteliksizleştiren, altyapısı uygun olmayan tıp ve diş fakültelerinin açılması durdurulsun.