Açılışı defalarca ertelenen İzmir Şehir Hastanesi’nde işçiler ödenmeyen ücretleri ve barınma koşulları sebebiyle bir kez daha greve çıktı. İYİ-SEN Genel Başkanı Hasan Kırlangıç firmaların mobbing uygulayarak işçileri istifaya zorladığını belirtti.

İzmir Şehir Hastanesi’nde bir grev daha: İşçiler istifaya zorlanıyor!

Berkay SAĞOL

Temeli 10 yıl önce atılan açılışı defalarca ertelenen İzmir Şehir Hastanesi’nin açılışı için gün sayıldığı belirtilse de işçiler bir kez daha iş bıraktı. İşçiler ödemelerin gecikmesi ve barınma koşullarındaki kötü şartlar sebebiyle iş bıraktığı öğrenildi. Yatakhanedeki bulunan yataklarına tahta kurularının ve haşerelerin yuva yaptığını belirten işçiler taleplerinin kabul edilinceye kadar greve devam edeceklerini açıkladı.

İşçiler tarafından yapılan açıklamada, “İzmir Şehir Hastanesi şantiyesinde Elektromak bünyesinde çalışan işçiler olarak, başta ödenmeyen ücretlerimiz olmak üzere insan onuruna aykırı barınma ve beslenme sorunları olan bu şantiyede bizlerin taleplerine kulak tıkanıyor. Bugünden itibaren greve başlıyoruz. Taleplerimiz kabul edilene kadar greve devam edeceğiz” denildi. 

"ÜCRETLER GECİKTİRİLİYOR"

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) Genel Başkanı Hasan Kırlangıç, “Ücretlerin geciktirilmesi ve barınma koşulları grevin başlıca nedenleri. Bu ayın 5’inde yapılması gereken ödeme hala yapılmadı. 10 günden fazla zaman geçti ama hala ödeme yapılmadı. Ücretlerin yanında kötü barınma koşulları ve kötü yemeklerin çıkmasına bir çözüm bulunmadı. İşçiler yorgun bir şekilde koğuşuna gidiyor ama tahta kurusundan uyuyamıyor. İş bitimi olduğu için şantiyede bulunan birçok taşeron firmada mobbing uygulamaları yaşanıyor. Firmalar arkadaşlarımıza ihbar ve kıdem tazminatı vermemek için istifaya zorluyor. Eylemi daha büyütmek için diğer taşeronda çalışan arkadaşlarla da görüşüyoruz” dedi. 

10 YILDA DEFALARCA ERTELEME

Türkerler ve Gama Holding tarafından inşa edilen toplam 1 milyar 638 milyon TL olan ve 2 bin 60 yataklı şehir hastanesinin temeli 2013’te atıldı ve inşaatın 30 ayda biteceği belirtildi. 2015’te hastane için bu kez Erdoğan’ın katıldığı bir temel atma töreni düzenlendi. Ancak hastanenin açılışının gecikeceği ve 2018’de yapılacağı belirtildi. Daha sonra AKP milletvekilleri ve valilik açılış için 2019 tarihini verdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise inşaatın 31 Mayıs 2020’de bitirilmesinin planlandığını açıkladı. İnşaat bitmeyince hastanenin 2021 yılının başlarında hizmete açılacağı bildirildi. Dönemin AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli hastanenin 29 Ekim 2021 tarihinde kesin olarak açılacağını söyledi. AKP’liler bu kez hedefi 2022 Şubat ayı olarak duyurdu. AKP İzmir Milletvekili Necip Nasır, 17 Şubat 2023’te Erdoğan tarafından açılacağı duyuruldu ancak yine gerçekleşmedi. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İzmir programı kapsamında 29 Nisan cumartesi günü açılacağı belirtilen hastane o günde açılamadı.