İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, kentte bir buçuk ay öncesinde günlük 5 bin olan vaka sayısının sıkı tedbirler sonucu 300'lere indiğini belirtti.

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı uyardı: Salgın sürüyor, açılma için erken

Berke YENİ

Mart ayından beri Covid-19 pandemisiyle mücadele eden Türkiye’de kasım ayından beri uygulanan kısıtlamaların ardından vakalar düşmeye başladı. İzmir’de 1,5 ay önce günde yaklaşık 5 bin pozitif vaka çıkarken, sayılar bugün 200-300 civarına düşmüş durumda. Uzmanlar tedbirlerin gevşetilmesinden ve başa dönülmesinden endişe ediyor.

Test pozitifliğinin yüzde 37’lerden yüzde 10’lara kadar düştüğünü söyleyen İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “Rakamlar azalmasına rağmen hala çok düşük diyemeyiz. ASM’lerde ve Covid-19 polikliniklerinde başvurular azaldı. Polikliniklerde yatan hasta sayısı da yüzde 50 azalmış durumda. Yoğun bakımlar doluydu, ambulanslarda yoğun bakım yatağı bekleyen hastalarımız vardı. Artık böyle görüntüleri pek görmüyoruz. Pandeminin hala devam ettiğini unutmamak gerekiyor” dedi.


Rehavete kapılırsak vakaların tekrar yükselişe geçebileceğini söyleyen Dr. Çamlı, “Nisan ayında yaşanan pik sonrası alınan tedbirlerle Mayıs ayında vaka sayılarında ciddi düşüşler olmuştu. Bu bağlamda Haziran ayında sosyal yaşam süreci başlatılmıştı. Açılımın bilimsel verilere göre olmadığını defalarca söylememize rağmen, açılım süreci devam etmiş ve Eylül ayından itibaren yeniden bir vaka artışı görmüş ve Ekim aylarında ciddi bir pik ve vefat sayısıyla karşılaşmıştık. Bir takım ekonomik kaygılar, toplum sağlığının önüne geçmemeli. 15 Şubat’ta tekrar bir esneme olacaksa toplum sağlığı göz önünde bulundurulmalı. Eğer böyle bir gevşeme yapılacaksa bilimsel verilerin ve analizlerin sonrasında olmalı. Bilimsel sonuçlara göre değil de siyasi ve ekonomik kaygılara göre hareket edersek bir şekilde başladığımız noktaya geri döneriz” diye konuştu.